Ce substanță s-a folosit la deratizare în blocul unde au murit 3 oameni

Delicia Gastoxin

Foto: www.glissando.ro / Captură Digi24

Firma de dezinsecție și deratizare a folosit în blocul din Timișoara în care au murit 2 copii și o femeie o substanță toxică numită fosfură de aluminiu. Fosfura de aluminiu provenea dintr-un produs numit Delicia Gastoxin, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș într-un comunicat de presă.

Fosfura de aluminiu este un compus anorganic extrem de toxic cu formula chimică AlF.

Fosfura de aluminiu are aspect de pulbere albă și reacționează cu apa. Într-un mediu umed, sau amestecată cu apă sau cu un acid, fosfura de aluminiu dă naștere unui gaz foarte periculos, toxic și inflamabil, numit fosfină (PH3).

Gazul greu rămâne la podea, unde se tind să se joace copiii

 

De-a lungul timpului mai multe persoane au murit după ce au fost expuse accidental la materiale ce conțineau fosfură de aluminiu sau fosfină. Fosfina poate fi absorbită de corpul uman fie prin inhalare, fie prin piele.

O intoxicare a căilor respiratorii afectează transportul oxigenului sau interferează cu utilizarea oxigenului de către celulele din corp. Expunerea duce la edem pulmonar (plămânii se umplu cu fluid).

Fosfina, prin inhalare, blochează căile respiratorii prin eliminarea apei din celule. Totodată, deoarece acest gaz (fosfina) este mai greu decât aerul, el rămâne aproape de podea, unde tind să se joace copiii.

Foto: www.glissando.ro

Delicia Gastoxin se vinde doar către persoane autorizate

 

Pe siteul agriangel.ro, specializat în vânzarea de produse pentru combaterea dăunătorilor de depozit și a rozătoarelor din câmp, se arată că produsele Delicia Gastoxin se comercializează doar către persoane autorizate.

Substanța activă din Delicia Gastoxin este fosfura de aluminiu (56%). Produsul vine sub forma unor tablete rotunde plate (cu o greutate de 3g).

Gazul eliminat de Delicia Gastoxin, toxic pentru toate formele de viață umană sau animală

 

Insecticidul funcționează prin fumigație (tehnică de dezinfecție și dezinsecție care constă în producerea de fum sau vapori prin combustia unor anumite substanțe) și este destinat, în general, combaterii dăunătorilor cerealelor depozitate și a rozătoarelor mari în culturile de câmp.

Gazul de fosfină este eliberat de fumigantul Delicia Gastoxin în prezența umezelii din atmosferă ori a umezelii din mărfurile care urmează a fi tratate. Gazul este puternic toxic pentru toate formele de viață umană ori animală.

Imediat ce tabletele au intrat în contact cu aerul, degajă un miros specific de carbit sau usturoi – acesta fiind un miros de avertizare.

Patronul firmei de deratizare care a intervenit în blocul din Timișoara unde au murit un copil de 3 ani, un bebeluș de 9 zile și o femeie de 28 de ani a fost reținut de autorități.

„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit că suspectul B.I.S., în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale cu sediul în Timișoara, a executat servicii de deratizare în imobilul respectiv, în baza unui contract încheiat în acest sens, activitate ce a avut loc în perioada 16.11.2019 – 18.11.2019. În cauză există indicii că, în procesul de deratizare, suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia – GASTOXIN”, ce conţine ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită pentru utilizare autorizație specială”, se mai arată în comunicatul Parchetului.

Organele de cercetare penală au dispus față de suspect măsura preventivă a reținerii pe o durată de 24 de ore, începând cu data de 19.11.2019, ora 03.30.

În cauză continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor, față de suspect urmând a se lua măsurile preventive care se impun.


Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version