Decizie istorică influențată de Papa Francisc. SUA și Cuba fac primul pas de împăcare

Havana FOTO: Wikimedia Commons

După 50 de ani de tensiuni, președinții american și cubanez, Barack Obama și Raul Castro, au anunțat ieri că vor restabili relațiile diplomatice.

„Todos somos americanos (n.r. „suntem cu toții americani”)”, le-a transmis cubanezilor Barack Obama, potrivit Știrile TVR.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că „izolarea Cubei nu a funcționat” și este nevoie de „o nouă abordare”. De asemenea, problema ridicării emargoului american împotriva Cubei va fi analizată în Congresul american.

Statul cubanez va fi scos de pe lista țărilor care susțin terorismul, iar în capitalele celor două țări, la Washington și Havana, vor fi deschise ambasade.

În același timp, președintele cubanez Raul Castro a confirmat reluarea relațiilor diplomatice între cele două țări, însă a ținut să previeze și faptul că între SUA și Cuba există diferențe profunde în ceeea ce privește „suveranitatea națională, democrația, dreptului omului și politica externă” și că trebuie să existe discuții pe aceste teme.

Cei doi președinți au avut și o conversație telefonică și în cuvântările pe care le-au avut, amândoi au mulțumit Canadei și Papei Francisc pentru rolul pe care l-au avut în aceste progrese.