De ce unii oameni suferă de „surzenie de ritm”

FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com
FOTO: Engin_Akyurt/Pixabay.com

Dansul este unul dintre cele mai populare forme de exprimare din lume. Dacă unii oameni sunt foarte pricepuți și se mișcă foarte bine, alții nu reușesc să țină ritmul și să își coordoneze mișcările cu ale altor persoane.

Cercetătorii de la Universitatea McGill și Universitatea din Montreal au descoperit care este motivul pentru care unii oameni nu reușesc să se sincronizeze cu mișcările altora. Aceștia suderă de „surzenie de ritm”, care este o afecțiune foarte rară.

Caroline Palmer de la Universitatea McGill spune că a analizat modul în care unele persoane care se plângeau că nu pot dansa, deși știau  să recunoască ritmul. Pentru studiu, au fost alese două persoane care suferă de surzenie de ritm și 32 de voluntari sănătoși.

Subiecții au fost rugați să bată din mână într-un ritm, dar fără să audă vreun sunet și toți s-au descurcat foarte bine. Atunci când mișcările au trebuit coordonate cu sunetele, cei doi bolnavi nu au mai reușit să țină ritmul.

Surzenia de ritm apare din cauză că ritmurile biologice nu se pot adapta la schimbările externe, cum sunt sunetele. Ritmurile biologice includ de asemenea mersul, bătaia din palme şi vorbitul.

„În timp ce majoritatea oamenilor își poate adapta ritmul la un stimul extern, unii oameni sunt mai puțini capabili să facă acest lucru”, a spus cercetătoarea pentru Daily Mail.

Cercetătorii mai spun că oamenii s-au născut cu acest deficit și au vrut să afle mai multe despre modul în care sistemul motor și cel auditiv sunt integrate în rețelele neuronale.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.