De ce literele F și J de pe orice tastatură au o liniuță sub ele

litere tastatură
Foto: Alexander-design / pixabay.com

O tastatură de computer are zeci de taste, însă doar două dintre ele poartă un semn special, ieșit în relief.

F și J sunt literele care, atât pe tastatura de laptop cât și pe cea pentru desktop, au o mică liniuță ieșită în relief, în partea inferioară.

Există o mulțime de discuții despre acest semn distinctiv și chiar mituri în jurul acestuia, însă explicația este simplă și interesantă, în același timp. Astfel, dacă poziționați arătătorul mâinii stângi pe F și cel al mâinii drepte pe J, veți avea acces facil la întreaga tastatură. Ambele degete mari „cad” pe tasta SPACE, atât de folosită când redactăm un text.

Când arătătorul mâinii stângi este pe litera F, mijlociul vine natural deasupra literei D, iar inelarul și degetul mic pe literele S, respectiv A. În ceea ce privește mâna dreapta, mijlociul, inelarul și arătătorul pornesc în tastare de pe semnele K, L și : (două puncte).

Au existat și alte propuneri de mici modificări ale tastaturii pentru a facilita scrierea rapidă. De exemplu, americanca June E. Botich a înregistrat chiar un patent pentru o tastatură în care tastele corespunzătoare semnelor A și : să aibă muchia / latura exterioară ușor ridicată.

Cum cei mai mulți dintre noi folosim computere cu sistem de operare Windows, am decis să completăm acest articol util cu câteva combinațiile interesante de taste ale acestui sistem de operare:

CTRL + ESC: Deschide meniul START (combinația e utilă mai ales atunci când tastatura voastră nu are un buton special de Windows)
ALT + TAB: Comutare între programe deschise (poți naviga rapid dintr-un browser în altul, dintr-un editor text într-un program de editare imagini etc)
ALT + F4: Închide programul (dacă ai un program deschis și folosești această combinație, el se va închide imediat)
SHIFT + DELETE: Ștergerea definitivă a elementului (fără trecerea sa în Recycle Bin)
Siglă Windows + L: Blocare calculator (fără a folosi CTRL + ALT + DELETE)

Cei care au acest buton cu sigla Windows pe tastatură (îl găsiți în apropierea butonul ALT din partea stânga-jos a tastaturii)  pot face o mulțime de lucruri utile cu el:

Siglă Windows: Meniul Start
Siglă Windows + R: Caseta de dialog executare (îți permite să cauți și să deschizi foarte rapid un anumit program din calculator)
Siglă Windows + M: Minimizare toate
SHIFT + Siglă Windows + M: Anulare Minimizare totală
Siglă Windows + E: Windows Explorer
Siglă Windows + F: Găsire fișiere sau foldere
Siglă Windows + D: Minimizează toate ferestrele deschise și afișare desktop
CTRL + Windows Logo + F: Găsire computer
CTRL + siglă Windows + TAB: Deplasarea focalizării de la Start la bara de instrumente lansare rapidă, la bara de sistem (utilizarea săgeată dreapta sau săgeată la stânga pentru a deplasa focalizarea la elementele din bara de instrumente lansare rapidă și bara de sistem)
Siglă Windows + TAB: Treceți prin butoanele barei de activități
Sigla Windows + Break: Caseta de dialog Proprietăți sistem

Foto: Alexander-design / pixabay.com

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai frumoase alei din lume pe timp de primăvară. 10 imagini superbe
Locul de muncă plătit cu 400.000 de dolari pe an pe care nu-l vrea nimeni
15 imagini uimitoare cu oameni care s-au îmbrăcat întâmplător precum obiectele din jur
Orașul unde 80% dintre locuitori trăiesc sub pământ

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.