Curtea Supremă a decis: Mașinile parcate ilegal nu pot fi ridicate de autoritățile locale

masini ridicate
Foto: observatorulph.ro

Maşinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate de către autoritățile locale. Consiliile locale nu aveau dreptul să ia această măsură și să dispună ridicarea vehiculelor staționate sau oprite neregulamentar, a decis astăzi Înalta Curte de Casație și Justiție, relatează adevarul.ro.

Curtea Supremă a luat această decizie după ce a analizat o sesizare trimisă de Avocatul Poporului.

În luna ianuarie, Avocatul Poporului a trimis Curţii Supreme o sesizare în care a reclamat hotărârile consiliilor locale prin care se stabilesc sancţiunile pentru şoferii care parchează ilegal.

„Vă solicităm să constataţi că problema de drept prezentată a primit o soluţionare diferită din partea instanţelor judecătoreşti şi, printr-o decizie obligatorie, să stabiliţi modul unitar de interpretare şi aplicare a dispoziţiilor legale incidente”, se arăta în cererea trimisă de Avocatul Poporului.

La acea dată, Avocatul Poporului susținea că autoritățile locale nu au competență în acest domeniu și că reglementările ar trebuie să fie stabilite de Guvern.

„Apreciem că hotărârile consiliilor locale adoptate în vederea reglementării procedurii privind ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar depăşesc competenţa ce revine consiliilor locale în această materie, fiind contrare prevederilor actelor normative cu forţă juridică superioară”, constata Avocatul Poporului.

„Împrejurarea că prin Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, nu este reglementată această procedură de aplicare a măsurilor de ridicare, transport şi depozitare a vehiculelor staţionate neregulamentar nu poate fi interpretată extensiv drept o omisiune a legiuitorului ce ar putea fi îndreptată prin voinţă unilaterală a autorităţii deliberative locale şi în niciun caz nu poate justifica demersul autorităţii locale de a adopta reglementări într-un domeniu rezervat prin lege în competenţa legislativă a Guvernului”, se mai preciza în acţiunea Avocatului Poporului.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Job de vis în Austria, pentru iubitorii de munte
Încă 2 zile de reduceri uriașe la eMAG
Un nou tip de turism atrage tot mai mulți vizitatori în România

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.