Curtea Constituțională nu crede în mir. Șova are din nou emoții

dan șova
Foto: PSD via Wikimedia Commons

Judecătorii Curții Constituționale au decis astăzi că decizia Senatului în ceea ce privește votul pentru cererea DNA de ridicare a imunității senatorului Dan Șova și încuviințarea reținerii și propunerii pentru arestarea preventivă este neconsituțională.

„În urma deliberărilor, CCR, cu majoritate de voturi, a constatat că Hotărârea Senatului nr. 32 din 25 martie prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condiţiile cerute de art. 24, alin. 4 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor şi de art. 173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviinţa reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art. 76, alin. 2 din Constituţie”, se precizează în comunicatul Curții Constituționale.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că instituția pe care o conduce va aplica decizia CCR după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

Deocamdată nu e clar cum va fi pusă în practică decizia CCR. În timp ce PSD propune o reluare a votului în Senat, cei din PNL cer ca pur și simplu să se constate că în urma scrutinului, Dan Șova și-a pierdut imunitatea.

Pe 25 martie, la votul din plenul Senatului, din cele 151 de voturi exprimate în cazul solicitării de ridicare a imunității lui Dan Şova, au fost 79 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă”, iar cinci voturi au fost anulate.

Liderii Senatului au invocat un articol potrivit căruia în astfel de cazuri e nevoie de „votul secret al majorității membrilor săi” (n.r. Camera Senatului).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.