Conversia creditelor în franci elvețieni, pe masa Curții Constituționale. Când vom avea o decizie

Curtea Constituțională a României va discuta pe 23 noiembrie sesizarea Guvernului referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni.

Contestația Guvernului se referă la Legea pentru completarea OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori.

La data de 18 octombrie, plenul Camerei Deputaților – for decizional – a votat, în unanimitate, cu 248 de voturi, Legea conversiei creditelor din franci elvețieni la cursul istoric. Astfel, creditele în franci elvețieni ar urma să fie convertite în lei la cursul valutar al BNR de la data încheierii contractului.

Guvernul României se opune însă noii legi, pe care a și atacat-o la Curtea Constituțională. Ieri, premierul Dacian Cioloș a explicat de ce anume Guvernul a luat această decizie.

„Circa 200 de persoane au luat împrumuturi de peste 250.000 de franci elvețieni. Din cauza acestor speculatori au de suferit toate persoanele care au luat asemenea împrumuturi”, a afirmat premierul Cioloș, citat de romanialibera.ro.

Inițial, comisiile de la Camera Deputaţilor adoptaseră amendamente care stabileau că doar persoanele fizice al căror grad de îndatorare depăşeşte 50% din venitul lunar vor putea să facă conversia creditelor în franci la cursul istoric, conversia urmând să se aplice doar până la pragul de 250.000 de franci elveţieni. Însă ulterior aceste prevederi au fost eliminate din lege.

În forma sa actuală, legea a fost criticată de numeroși reprezentanți ai băncilor din România, inclusiv de BNR.

40 de credite de peste un milion de franci elvețieni

Eugen Rădulescu, șeful Direcției de stabilitate financiară din BNR, a postat pe Facebook un comentariu în care lasă să se înțeleagă faptul că unul dintre viitorii beneficiari ai legii conversiei creditelor în franci elvețieni este o persoană care a luat un credit de un milion de euro ca să cumpere acțiuni la Transelectrica.

„În înțelepciunea lor, politicienii au și explicat asta (și au votat unanim!!!): pentru că băncile i-au înșelat pe clienți, nu le-au spus destul despre riscul valutar, și de aceea trebuie pedepsite – inclusiv pentru creditele de, să spunem, un milion de franci pentru a cumpăra acțiuni la Transelectrica. Bietul client a fost înșelat de banca, nu-i așa, veroasă. Iar asta este atât de limpede, că nici nu mai e nevoie de un judecător care să constate înșelătoria – o poate face foarte bine și Parlamentul…”, a afirmat Eugen Rădulescu într-un comentariu publicat pe rețeaua de socializare Facebook.

BNR a arătat că 40 de persoane au luat credite de peste un milion de franci elvețieni.

Începând cu anii 2007 – 2008, leul a început să se deprecieze tot mai tare față de francul elveţian, iar persoanelor care și-au luat credite în această monedă le-a fost tot mai greu să își plătească ratele.

De exemplu, la cursul BNR, un franc elveţian valora în jur de 1,9 – 2 lei în 2007 şi 2,2 – 2,4 lei în 2008. În ianuarie 2015, Banca Națională a Elveției a luat decizia să abandoneze pragul minim de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a aplicat în ultimii 3 ani. Imediat după anunț, francul elvețian s-a apreciat cu aproape 30% în raport cu moneda euro.

La ora actuală, un franc elvețian valorează 4,15 lei, fiind așadar de două ori mai mare decât valoarea la care s-au acordat creditele.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.