Cum va fi vremea până în februarie

Meteorologii anunță că în următoarele luni va fi o vreme în general normală pentru a această perioadă. Temperaturile ar urma să fie cele apropiate de valorile medii lunare. De asemenea, sunt așteptate precipitații mixte sau sub formă de ninsoare mai importante cantitativ în zonele vestice, estice și centrale.

Luna viitoare, temperaturile vor apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării, posibil mai ridicate, local, în sud și în sud-est. Potrivit meteorologilor Administrației Naționale de Meteorologie, media multianuală lunară pentru luna decembrie este de -0,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 – 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează valori medii de temperatură de până la 3 grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la două grade Celsius, în Banat.

Precipitațiile lunare vor fi, în general, peste normele climatologice, cu excepția zonelor locale din vestul, nord-vestul și sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de medii.

În prima lună a anului 2017, temperaturile medii vor fi cele normale pentru această perioadă în sudul, sud-estul și, local, în vestul teritoriului, iar în rest se vor putea situa sub media climatologică. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei (între -7 grade și -1 grad) și Moldovei (între -6 grade și -1 grad), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între -1 grad și două grade Celsius.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norme local în est și sud-est, și se vor situa, în general, peste media climatologică în restul țării. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat și Crișana (până la 54 l/mp) și Transilvania (49 l/mp).

Potrivit ANM, și în februarie vor temperaturi apropiate de cele normale. Media valorilor termice pentru luna februarie se situează la -1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 grade și zero grade Celsius, în Transilvania și Moldova. În același timp, valori pozitive, de până la două grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea, Banat și Oltenia.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor avea o tendință spre excedent în vestul și centrul țării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice, stabilite prin măsurători de specialitate, la 31,6 l/mp. În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, iar în Banat și Crișana la 50 l/mp. Totodată, în Dobrogea cantitățile de precipitații sunt estimate între între 13 și 26 l/mp, iar în Muntenia între 20 și 29 l/mp.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.