Afidele, cunoscute și popular ca păduchii plantelor, sunt foarte agresive și provoacă pagube însemnate într-un timp scurt. E o problemă pe care o întâmpină mulți agricultori care sunt la început de drum. Aceste insecte sunt de dimensiuni mici și trăiesc de obicei în colonii.
Trăiesc, protejându-se de razele soarelui, pe lăstari sau în pe partea opusă a frunzei. Sunt colorate în gri, verse, roz sau maro în funcție de seva cu care se hrănesc. Aceste insecte se hrănesc înțepând frunzele sau pețiolul și extrag seva. După ce sunt atacate, plantele încep să se îngălbenească și să se usuce după o vreme.
Aceste insecte se hrănesc cu seva multor plante, de la flori până la legume și cereale. La început afectează doar câteva plante dintr-o cultură și apoi se extind rapid și infestează masiv.
Mai mult, atunci când înțeapă plantele le pot transmite acestora și boli. De asemenea, în urma lor lasă o substanță zaharoasă care poate duce la apariția unor ciuperci nocive pentru plante sau poate atrage furnici care vor afecta capacitatea de fotosinteză. Deci trebuie luate măsuri urgente pentru afide combatere.
Printre agriculturile afectatea des de afise se numără plantele cucifere, fasolea, mazărea, sfecla, castraveții, cartoful, floarea soarelui sau grâul, dar și copaci precum piersicul sau mărul.
Se recomandă un tratament afide cât mai rapid posibil, chiar de la apariția larvelor. Potrivit specialiștilor, afidele pot fi combătute cu produse sistemice de protecție a plantelor, dar și cu insecticid special, rezistent la lumină și la ploaie. Produsele trebuie aplicate astfel încât să asigure acoperirea uniformă a plantelor cu soluții de combatere a acestor dăunători.
Agricultorii spun că, din fericire, atacul afidelor nu este greu de combătut și nu poate fi trecut neobservat, pentru că sunt colonii foarte vizibile.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: