Tinerii din România cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani pot primi de la stat în folosință gratuită un teren pe care să își ridice o casă. Terenul poate avea o suprafață cuprinsă între 150 de m² și 1.000 de m², în funcție de localitatea în care vor să își construiască locuința.
Legea care prevede acest drept este Legea nr. 15 din 2003, care a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 22 ianuarie 2003, iar apoi a fost republicată în MO pe 13 martie 2014.
În ciuda acestui fapt, legea nu este foarte cunoscută.
Potrivit acesteia, tinerii majori care nu au împlinit încă 35 de ani pot primi, la cerere, o suprafață de teren din terenurile aflate în domeniul privat al unităților administrativ-teritoriale (al primăriilor), pe care să își construiasă o locuință personală.
Atribuirea terenului se face în folosință gratuită pe durata existenței locuinței proprietate personală, prin hotărâre a consiliului local al comunei, orașului, municipiului sau al sectorului municipiului București în care este situat terenul.
Prin urmare, de această prevedere legală pot beneficia atât tinerii din mediul rural, cât și cei din mediul urban.
Teren gratuit pentru casă – Ce condiții trebuie îndeplinite
Suprafețele de teren care pot fi atribuite tinerilor pentru construirea unei locuințe variază în funcție de tipul localității:
* terenul va avea o suprafață cuprinsă între 150 m² și 300 m² în municipii și în sectoarele municipiului București
* între 250 m² și 400 m² în orașe
* între 250 m² și 1.000 m² în comune și sate
Tinerii pot beneficia o singură dată în viață de acest drept.
De asemenea, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
* au împlinit vârsta de 18 ani;
* la data depunerii cererii, precum și la data rezolvării acesteia, nu au avut sau nu dețin în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe proprietate personală, atât în localitatea în care se solicită atribuirea în folosință a unui teren, cât și în alte localități;
* consiliile locale pot stabili criterii suplimentare față de cele de mai sus.
Teren gratuit pentru casă – Actele necesare
Cererea pentru atribuirea terenului se depune la consiliul local al comunei, orașului, municipiului sau sectorului municipiului București în care solicitantul are domiciliul.
Cererea cuprinde numele și prenumele solicitantului și domiciliul acestuia. La cerere se anexează următoarele documente:
* o copie de pe certificatul de naștere
* o copie de pe cartea de identitate
* o declarație a solicitantului, pe propria răspundere, în care se menționează că nu deține sau nu a deținut în proprietate o locuință ori un teren destinat construirii unei locuințe
* o declarație similară se depune și la data rezolvării cererii
Beneficiarul terenului este obligat să înceapă construcția locuinței în termen de un an de la data atribuirii terenului.
Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Satul în care se dau case gratis. Câte familii s-au mutat la țară
O altfel de casă. Costă doar câteva mii de euro, secretul „stă” însă în pereţi
Proiecte de case din lemn rotund. 3 modele superbe, în stil tradițional
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: