Sursa foto: https://unsplash.com/photos/t-SfUkZDWjI
O casă veche nu înseamnă că aceasta și-a terminat perioada de viață, ci, doar, că are nevoie de ajutor în ceea ce privește sporirea unor calități. Pentru că este una dintre cele mai importante calități, discutăm, în cele ce urmează, despre modalitățile prin care poți crește rezistența unei construcții vechi.
Armarea zonelor cu probleme
Casele vechi sunt, cel mai adesea, deficitare la capitolul materialelor de calitate, în cea mai mare parte pentru că acestea nu erau disponibile beneficiarilor în anii trecuți. Din acest motiv, suprafețele de tavan și perete sunt adesea lipsite de armări corespunzătoare. Dar, pentru că este imposibil să se intervină în cadrul structurii, se poate face armare exterioară a zonelor. Pentru aceasta, poți folosi plasa sudată, pe care să o montezi pe suprafața peretelui, astfel încât, prin tencuire, să asiguri un plus de rezistență clădirii, indiferent de vechimea ei. Găsești în magazinele de profil o gama diversificata de modele la plasa sudata pe care o poți folosi atât pentru armarea locuinței, cât și pentru realizarea altor lucrări de delimitare sau construire.
Reabilitarea structurală a acoperișului
Unul dintre punctele cele mai expuse ale unei construcții este acoperișul. Acesta se deteriorează destul de repede în timp din cauza intemperiilor și a razelor soarelui, așa că poate fi necesară înlocuirea sa. Casele vechi erau acoperite, în mare majoritate, cu azbest sau tablă, drept pentru care, în prezent, nu ar fi rău să treci la acoperișurile din țiglă, care sunt mai mult decât utile. Poți folosi țiglă metalică sau țiglă ceramică, ambele materiale având caracteristici foarte bune atât în ceea ce privește rezistența, durabilitatea, cât și esteticul. Pentru a reabilita un acoperiș este nevoie să ai în vedere toate elementele componente ale acestuia. Începe de la structura din lemn (cu popi și căpriori) și continuă cu astereala și izolația din spumă poliuretanică sau vată bazaltică.
Reabilitarea fundației
Casele vechi nu au cunoscut toate cerințele de proiectare pe care trebuie să le îndeplinească în prezent. Fundațiile acestor locuințe erau, de cele mai multe ori, realizate într-un mod lejer, fără a pune foarte mare accent pe centuri perimetrale sau calcule de forare în adâncime. Practic, indiferent de tipul solului sau al casei, casele vechi erau realizate pe o structură din beton cu puține bare de armătură. Nu e de mirare, așadar, că nevoia de reabilitare la nivelul fundațiilor este evidentă.
Pe de altă parte, o grijă specială trebuie avută la nivelul hidroizolării fundațiilor, deoarece pericolul infiltrațiilor este real și problematic. Infiltrarea apei poate produce daune majore la nivelul structurii, deoarece poate conduce către făinarea materialului și, de asemenea, către corodarea armăturilor.
Izolează eficient clădirea
Izolațiile la nivelul clădirii sunt deosebit de importante fiindcă ele asigură eficiența termică a acesteia. O izolație făcută corect va aduce avantaje foarte mari unei construcții vechi, lucrând atât în direcție rezistenței, cât și în cea a confortului. Izolația potrivită te va ajuta să protejezi clădirea, iar, în funcție de caracteristicile materialelor alese, vei vedea că protecția se extinde chiar și la nivelul confortului tău.
Solicită verificarea clădirii
Dacă nu ești sigur de ce anume ai de făcut cu privire la construcția pe care vrei să o reabilitezi, cere ajutorul unei firme specializate. Aceasta poate să te ajute să evaluezi gradul de afectare al casei. Există constructori și ingineri care pot evalua, cu ușurință, gradul de degradare a unei structuri și care îți pot propune soluții eficiente prin care să aduci un plus de rezistență clădirii.
O casă veche nu înseamnă demolare sigură, ci, exploatarea acesteia într-un mod cât mai rațional. Este nevoie să ai în vedere toate elementele care te pot ajuta să oferi clădirii tale un plus de rezistență, incluzând toate soluțiile moderne de construire și amenajare.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: