Limba română este promovată la 6.000 de kilometri depărtare de casă de un profesor din Sighişoara care s-a mutat în India ca să predea limba română la Universitatea din New Delhi.
El a reuşit să-i înveţe pe studenţii săi să recite poezii de Mihai Eminescu, precum „Luceafărul” sau „Glossă”, şi să le prezinte cultura şi tradiţiile româneşti. La cursurile profesorului Henţ de la universitate s-au înscris peste 60 de tineri.
Profesorul Nicolae Henț şi-a schimbat viaţa radical în urmă cu un an. A lăsat liceul din Târnăveni şi a venit să predea limba română la cea mai mare universitate din lume, care are 3,5 milioane de studenţi.
„Munca mea de zi cu zi este un fel de aventură care începe dimineaţa la 8.00, trezit cu porumbeii, păunii, maimuţele în jurul ferestrei. Apoi, călătoria de unde locuiesc eu şi până la universitate durează cam cinci minute sau zece minute, depinde dacă mă duc cu auto ricşa sau cu ricşa pedalată care durează mult mai mult”, a povestit Nicolae Henţ pentru digi24.ro.
„Eu cred că indienii sunt receptivi. Dacă în urma unui an de muncă sunt cu 10 indieni mai mult care ştiu despre România, care ştiu două cuvinte în limba română, este o luptă câştigată”,a adaugat profesorul.
Printre studenţii săi este şi Vicky Bisht. Părinţii nu au avut bani să-i plătească cursuri la o şcoală privată, aşa că s-a înscris la universitatea de stat. Pasionat de limbi romanice, el a început să înveţe şi româna. Dacă va ajunge să vorbească bine limba română, Vicky se gândeşte să lucreze într-un call center sau în turism.
„Profesorul nostru, ca niciun alt profesor, ne spune mereu să venim la cursuri”, a povestit el.
„Studenţii indieni sunt diferiţi şi prin modul prin care se raportează la profesor. Pentru ei, profesorul este ceva sfânt. De multe ori îţi ating picioarele în semn de respect”, a mai povestit Henț.
Şi salarizarea este diferită. Dacă în România un lector primeşte un salariu de 400 de euro, în India, venitul minim este de 800 de euro. Catedra de limba română de la Universitatea din Delhi este susţinută de Institutul Limbii Române şi de Ambasada României în India.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Lupta pe ora de religie. Biserica vrea o singură cerere, pe toată școlarizarea
Gest superb al unei învăţătoare. A ridicat o şcoală în curtea casei sale
Elevii unui liceu sunt anchetați pentru postările de pe Facebook
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: