Cum asiguri confortul și siguranța câinelui tău când stai la curte. 4 idei geniale pentru oamenii practici

Câinii au nevoie de spațiu și de libertate de mișcare, însă orice stăpân de patrupezi știe cât de primejdios poate fi acest lucru pentru siguranța lui, mai ales dacă locuiești la curte.

Dacă patrupedul tău este un mic Houdini și îl găsești adeseori prin curtea vecinului sau făcând ravagii în grădina cu zarzavaturi, este timpul să îi construiești un țarc. Mulți cred că soluția este să țină câinii în lesă, însă studiile arată că acest lucru îi face să devină mai agresivi, mai protectori față de teritoriul lor și îi lasă expuși înțepăturilor de insecte. Când câinele tău stă într-un țarc suficient de mare, are mai multă libertate, îl poți supraveghea mai ușor și nu este în pericol de a ieși în stradă, în fața mașinilor, să se lupte cu alți câini sau să îți distrugă grădina. Iată ce opțiuni ai la dispoziție pentru a-i asigura atât confortul, cât și siguranța:

Cum îi construiești un țarc eficient și sigur

Majoritatea câinilor pot scăpa dintr-un țarc împrejmuit cu plăci de lemn, indiferent că reușesc să sară peste ele sau că se strecoară printre uluci. Bineînțeles, un gard de lemn arată mult mai estetic în grădina unei case, așa că dacă nu vrei să elimini complet această opțiune, soluția este să întărești protecția acestuia cu o astfel de plasa pentru garduri, rezistentă și ușoară. După cum vezi, există și plase elastice, pe care câinii nu le pot rupe și nici nu se pot răni în ele.

Folosește câteva elemente de bază ale dresajului

Niciodată nu trebuie să îți pedepsești sau să îți cerți câinele când deja a ieșit din curte. Câinii asociază pedepsele cu ceea ce făceau la momentul în care au fost prinși. Nu numai că nu va înțelege de ce este certat, dar este posibil să devii o persoană de care se teme să se mai apropie.

Nu îți certa câinele nici dacă motivele pentru care încearcă să scape sunt legate de o teamă sau anxietatea animalului de a fi separat de stăpâni. Un câine speriat poate fi calmat mai ușor dacă îi vorbești și îl mângâi sau eventual îi oferi o recompensă de mâncare.

Dacă vrei ca animalul să asocieze ieșitul din curte cu ceva greșit, poți încerca să faci un zgomot puternic când se îndreaptă spre poartă sau să îl stropești cu puțină apă. Câinele nu trebuie să vadă de unde vine „pedeapsa”, pentru că așa va învăța că poate să scape atunci când tu nu ești prin preajmă.

foto 1

Creează-i un mediu de joacă în țarc

Un câine care s-a plictisit își va face de lucru încercând să scape din țarc, însă dacă găsești lucruri care să îi atragă atenția și să îi mențină interesul, șansele ca el să scape din curte scad. Poți să îi iei mai multe jucării, să îl scoți la plimbări mai lungi sau să îl înveți zilnic câte un nou truc de dresaj. Un câine care a alergat suficient, s-a jucat și s-a bucurat de toată atenția ta va avea mai puțină energie pentru a încerca să sape sub gard sau să îl sară.

De asemenea, câinele tău ar trebui să aibă în țarc și o cușcă spațioasă, în care să se retragă pentru a dormi, pentru a veghea sau a se feri de ploaie ori vânt. Îi poți face un culcuș dintr-o pătură moale și câteva haine pe care nu le mai porți. Faptul că îți simte mirosul îl va calma și îl va ajuta să se relaxeze, fără să mai ceară să se afle mereu în preajma ta.

foto 2

Construiește țarcul într-o parte mai izolată a curții

Atenția câinelui tău este ușor de distras de persoanele care trec pe stradă, de zgomotul mașinilor sau de câinii altor vecini. În momentul în care îi construiești țarcul, trebuie să ții cont și de aceste lucruri. Un mediu agitat și zgomotos îi va stârni interesul și curiozitatea, iar patrupedul tău va încerca din răsputeri să se elibereze din țarc. Alege o zonă mai liniștită din grădină, asupra căreia să ai vizibilitate din interiorul casei. Dacă este cazul, amenajează-i locul cu iarbă sau arbuști, astfel încât să aibă parte de un mediu cât mai plăcut.

Nu uita că un medic veterinar îți poate oferi mai multe sfaturi pentru siguranța câinelui tău. Un patruped anxios sau foarte agitat are nevoie de o îngrijire specială, iar veterinarul îți poate oferi soluția potrivită pentru sănătatea și siguranța câinelui tău.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: wavebreakmedia

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.