Cum a apărut Polidin, vaccinul care a ținut România sănătoasă. Și cum a dispărut deodată de pe piață

Sylvia Hoișie (prima din stânga), alături de colegi de la Institutul Cantacuzino din Iași. Foto: arhiva personală via adevarul.ro

În anii ’60, câțiva cercetători români au testat pe propriile corpuri un vaccin ce avea să ne protejeze pe noi toți de infecții decenii la rând. ”Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 mililitri“, își amintește fosta șefă de producție a acestui vaccin, Sylvia Hoișie, ajunsă acum la 89 de ani.

Sylvia Hoișie a avut o tinerețe de coșmar. După 1940, fiind evreică, nu avea voie să meargă la cinema, să se plimbe pe bicicletă sau să deţină un aparat radio în casă, iar colegele o strigau „jidancă“. A fost deportată în Transnistria, unde a trăit în mizerie și a suferit de foame. Însă, după război, s-a întors în România, a făcut medicina și după câțiva ani a avut un rol decisiv în apariția pe piața a Polidinului. Este injecția dureroasă pe care am făcut-o mulți dintre noi, dar care reușea să ne ferească de infecții, de gripă și ne întărea imunitatea.

În anii 60, țări europene precum Franța, Germania, Elveția și chiar Polonia foloseau deja preparate imunostimulatoare, gândite pentru ca organismul să poată lupta cu o gamă largă de infecții bacteriene. Importată din străini, ideea a prins puternic la Iași și București, unde o echipă de cercetători foarte tineri s-a apucat rapid de treabă.

”La Iaşi, din colectivul care a început cercetările făceau parte patru persoane, dar la Bucureşti erau mai mulţi. Eram cu toţii foarte tineri, media de vârstă fiind în jur de 25-26 de ani, şi plini de chef de lucru”, își amintește Sylvia Hoișie, citată de adevarul.ro.

Toate ingredientele folosite erau din România

S-a lucrat șase ani la aceste preparat, numit într-un final Polidin. S-au folosit numai și numai ingrediente românești pentru producerea vaccinului.

”Microbii erau indigeni, tulpinile fiind izolate de la oameni bolnavi. Nu luam microbi din Franţa ca să-i aducem în România. Pe lângă microbii indigeni, în compoziţia produsului intrau bilă de bou, fenol, apă distilată şi clorură de sodiu, dar putem spune că şi fiola constituia tot un ingredient. Această cercetare a fost de durată, uneori istovitoare. Am obţinut preparatul prin 1962-1963 şi apoi am început munca de cercetare pe animale de laborator: şoarece alb, cobai, iepuri. Cei de la Bucureşti aveau o tematică, noi de la Iaşi, o altă tematică de investigat. Aşa am reuşit să observăm că preparatul poate să oprească o infecţie, mai ales infecţiile tractului respirator superior”, își amintește cercetătoarea.

Documentul prin care vaccinul era oficial recunoscut de autoritățile din România a venit în primăvara lui 1966, după o serie de teste efectuate pe animale. Dar urma testul de foc: testarea produsului pe om.

”L-am testat pe noi. Ne-am injectat şase zile la rând câte 2 ml de Polidin şi toate reacţiile au fost bune. Şi aşa am primit dreptul de a-l produce. După ce l-am produs a început adevărata cercetare: să vedem în ce afecţiuni este eficient, dacă nu produce la copii efecte adverse, dacă putea fi prescris şi femeilor însărcinate, dacă nu avea o acţiune toxică asupra fătului. Apoi, am primit permisiunea de a-l testa pe comunităţi, pentru a vedea dacă poate fi făcut anterior perioadelor de gripă, şi rezultatele au fost bune. Toată munca noastră era prezentată anual la sesiunile ştiinţifice ale Institutului Cantacuzino din Bucureşti, pentru că unitatea era şi de cercetare, şi de producţie”.

Sylvia Hoișie. Foto: Iulia Ciuhu via adevarul.ro

Producția a început la scurt timp după acest pas. Inițial, nu exista aparatură de producție, produsul era fiolat manual. Din anii ’70, însă, vaccinul a început să fie produs în număr mare de unități, cu ajutorul aparaturii moderne.

La sfârșitul anilor ’90, se produceau chiar și 15 milioane de fiole de Polidin pe an. Medicii îl prescriau pentru preîntâmpinarea infecţiilor respiratorii, mai ales iarna şi primăvara. Mulţi au folosit preparatul în infecţii ginecologice, şi chiar un specialist în oncologie îl prescria pentru a preîntâmpina metastazele în cancerul la sân.

Succesul Polidinului a fost o mare victorie a Institutului Cantacuzino. Și asta s-a văzut imediat. ”Colectivul s-a înmulţit, au venit medici tineri şi tehnicieni şi am reuşit să mai obţinem şi alte preparate: un ser specific pentru infecţiile căilor respiratorii superioare numit Bronhodin, în concentraţii diferite, sau Aerodin, care erau cu instilaţie nazală. Mai târziu, am creat un preparat care conţinea Candida şi care avea un rezultat foarte bun în alergii (IBC 10), apoi ne-am gândit să facem un produs de administrat pe cale orală, şi aşa a apărut Orostim. În anii ’70, la Iaşi, s-a produs şi vaccinul antiholeric. A fost nevoie de mare atenţie, căci era suficient să pătrundă în apa curentă doar câţiva microbi, mai ales că ţevile de apă sunt aproape de cele de la canalizare, şi s-ar fi declaşat o epidemie în oraş. Şi totuşi nu am avut niciun accident”, spune doamna Hoișie.

Cine a ”ucis” Polidinul

Anul 2000 a însemnat însă începutul sfârșitului pentru Polidin.

”În anul 2000 se ştia că România va intra în Uniunea Europeană şi ne pregăteam să facem o serie de schimbări. Una dintre ele se referea la trecerea a tot ce însemna producţie pe calculatoare. Am reuşit, dar s-a cerut ca circuitele de producţie să fie refăcute, pentru că circuitele produselor noastre se întretăiau. Un lucru care ne-a lovit puternic a fost acela că nu mai aveam voie să folosim la Polidin ingrediente româneşti, ci doar standardizate, aşa că am primit substanţe chimice standardizate, care însă nu s-au potrivit cu cele cu care lucram noi, de unde a rezultat mult rebut. […] Eu am ieşit la pensie în 2003, dar am urmărit evoluţia produsului. Cum vă spuneam, după cerinţele Uniunii Europene, producţia a început să scadă, iar, pe de altă parte, banii pe care i-a câştigat institutul din Iaşi nu au fost investiţi pe plan local, ci la Bucureşti, dar nu ştiu în ce condiţii, că nici ei nu au reuşit prea multe.
Fără înlocuitor în România

Polidinul nu se mai produce din anul 2012. S-a încercat să se mai fabrice la Bucureşti cu personalul de la institutul din Iaşi, dar nu s-a reuşit, principala cauză fiind circuitele de producţie necorespunzătoare”.

În prezent, pe piața românească nu există un înlocuitor al Polidinului. Iar Sylvia Hoișie arată că producția ar putea fi reluată în orice moment. ”În principiu, producţia poate fi reluată. Din nefericire, clădirea Institututului Cantacuzino din Iaşi s-a degradat. Chiar dacă ar dori cineva să repornească producţia în prezent, este imposibil la Iaşi. Trebuie adusă aparatură modernă şi personal. Ştiţi medici care ar vrea să lucreze pentru un salariu de 2.000 de lei?”

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă cu un Like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dan Arsenie
Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.

33 COMENTARII

 1. S-a omis un „ amănunt ” : polidinul a fost făcut după OMNADINUL german .
  O stare gripală o rezolvai cu o fiolă de OMNADIN , iar când nu s-a mai importat ,
  cu două fiole de POLIDIN . Din ce spune doctorița Sylvia Hoișie , aveam
  cercetători foarte buni în SECURITATE !

  • Du-te dracului de prost (indiferent ce pregatire profesionala ai). Toate tarile au spionaj in toate domeniile. Daca s-a reusit „relevarea” lui si nu ne-au dat nemtii in judecata, inseamna ca nu era acelasi produs imbecilule. „Astia” sunteti antiromanii din tata in fiu (ca de-acolo v-ati luat educatia). Nu ratati sa deschideti gura fara sa huliti Romania si pe romani. De v-ar manca ciuma cu tot neamul vostru. Uite unde am ajuns, importam tot, nu mai stim sa facem nimic. Suntem la cheremul strainilor in tara nostra. Mama voastra de tampiti.

   • Nu se vor lăsa pana nu …” dispărem ” de pe hartă si din istorie.
    Frumusețea țării si bogatia ei este râvnita de nesătuii terrei; inteligența, capacitatea, creativitatea, îndemânarea românilor este invidiată si necesară, de aceea este cumpărată.
    Spre durerea multora dintre noi, CONSTRUCTORII ROMANIEI, asistăm la
    moartea/prăbușirea trudei înaintașilor si
    a noastră.
    Dacă mai marii zilelor noastre și-ar iubi patria mumă si ar ști istorie, ar avea tipărite în inimă, cu ” fierul roșu „, vorbe le domnitorului moldav: ” ȚARA ( MOLDOVA )nu este a noastră ci, a urmașilor si a urmașilor urmașilor noștri… ” și s-ar zbate cu trup și suflet, până la ultima suflare, pentru bunăstarea și propășirea ei.
    Sunt convinsă că foarte mulți români gândesc și simt ca mine dar, tot ca mine, sunt la vârsta neputinței și-s doar poveri ” întreținute „…așa suntem văzuți, noi pensionarii.

   • Daca Omnadinul a fost facut pe vremea lui Hitler si este acelasi lucru cu Polidin, pt ca este… cred ca nenea Traiasca Romania este bataus de campi, ca sa nu zic un prost ordinar.

  • Am vazut de ceva ani (peste 25) ce „succese” a exportat Vestul aici si ca de fapt sunt destul de multi prosti facuti gramada acolo (culmea, asta nu o credeam inainte de ’89 !). Asa ca am dubii in a crede ce spui despre POLIDIN si OMNADIN.

  • Corect!!!! Credem ca suntem minunati dar de fapt nu facem niciun „ra…t” fara sa ne ajute altii mai destepti decat noi! Culmea prostiei este habar sa nu ai… dar sa te apuci sa si explici!

 2. Polidinul?! Consider că este extraordinar. Prin 1993 nu scăpam de niște furunculi. Au fost testate pe mine tot felul de tratamente timp de un an. La un moment dat, asistenta de la ”Dermato” a zis să încercăm o ”desensibilizare” cu Polidin – se creștea doza în fiecare zi până în a șaptea, apoi scădea. Pe la jumătatea tratamentului nu mai aveam nimic.
  Am înțeles că tratamentul pentru candida se face cu un vaccin derivat din Polidin. Cauza cancerelor este candida, iar tratarea oamenilor cu Polidin ar însemna însănătoșirea populației. Însă nu se dorește asta, pentru că ”suntem prea mulți” – așa a spus ”buș” când a vizitat România. Atunci a ”repartizat” României trei boli care să reducă numărul populației.
  Așadar, dacă ar reîncepe producția Polidinului, cheltuielile cu ”sănătatea” ar scădea îngrijorător pentru anumite… anumiți…
  Deci, ca să existe cât mai puține cheltuieli pentru sănătate, hai să facem ceva pentru Polidin. Hai să facem donații care să ducă la producerea acestui extraordinar medicament.

  • Corect! Da cine și cu cine? Exact cum ați precizat vor scădea sumele ministerului de sănătate și producția altor medicamente!! Din păcate nu se mai poate face nimic

 3. ………….imi aduc aminte de unSLOGAN , sau cum se va numi de prin ,90 , 91….NU NE VINDEM TARA…..au inpuscat REVOLUTIONARII lui Peste pe cel care a CONSTUIT peste tot in tara….dar pe nenorocitii , pardon , cu litere mari…NENOROCITII ce au daramat ABSOLUT TOT , cine are grija…va dau eu plumb pt gloante….lo-r fi vandut si pe asta…….NU FACETI NIMIC MAI DEPARTE…..se va ajunge si la fundul sacului din care se tot fura…..nu de la Comunisti …ci de la Parintii si Bunicii nostrii…dansii au trudit………

 4. Tratamentul cu Polidin dadea foarte bune rezultate in cazul chisturilor ovariene . Era considerat un trofic general pentru organism , in toate bolile. Nu numai Polidinul a disparut de pe piata romaneasca ci si Gluconolactatul de calciu cu magneziu (tot fiole).Tot ce e bun , benefic pentru om… dispare! Oare de ce???

 5. găsim și medici care să lucreze pe 2000 lei. La cabinetele private de ORL vin medici doar dacă au pacienți. Dacă le oferi salariu de 2000 ar fi și medici care să-și facă specializare (și apoi să plece din mafia medicală). Apropo, câți studenți din anul 6 de anul trecut nu au fost admiși în licență, ținându-i cu un examen pe care l-a dat profesorul când a vrut ? Nu vă mai plângeți că nu aveți, studenți sunt destui, vor să și învețe, dar nu-i blocați ca să nu aveți inflație la rezidențiat. Nu zic să dați drumul la loaze, dar cine ajunge în anul 4 trebuie luat la formare ca medic, nu materii inutile.
  Cobaii polidinului am fost noi. Nu-mi aduc aminte că ar fi rezolvat totul în 6 ore, tot penicilină și sterptomicină au fost de bază, 4-6 zile injecții și scutire de la școală

 6. D-le „nicolae”, surprinderea mea creste anual, pe masura ce constat ca tinerii romani nu se regasesc ca apartinand unui teritoriu stabil, unei lumi… Romania nu mai are aproape NIMIC!!! Nici produse, nici turisti straini (plajele erau pline de nemti si polonezi in copilaria mea), nici politicieni patrioti, nici macar sentimentul de identitate nationala. Oare cine suntem noi? Cu tot respectul, nu gasesc logica folosirii de catre dvs. a termenului Securitate. Referindu-va la SECURITATE, probabil si sper ca ati facut analogia subconstienta cu CIA. FBI, SECRET SERVICE, etc. care, desigur, au rolul lor ca de altfel si alte servicii de securitate in fiecare stat. Nadajduiesc ca americanii nu invinuiesc propria „Securitate” pentru nivelul de trai ridicat sau pentru ca isi pot etala steagul si canta nestingherit imnul in orice context ( chiar cinematografic …). Toata viata voi trai cu bucuria de ma fi nascut AICI.

 7. Inainte sa emiteti teorii conspirationiste sunt cateva aspecte pe care nu le stapaniti.
  1. Nu exista tratamente paleative. Adica medicamentele, vaccinurile si ce-or mai fi ele acolo, trebuiesc concepute cu tinte exacte. Imi amintesc o reclama de prin 1800 care spunea de un produs ca,, vindeca tristetea, diareea, bubele dulci, curata pistolul si lustruieste saua”. Tratamentele ultra moderne sunt personalizate. Nici un individ nu seamana cu altul. Ce vindeca pe unul poate sa omoare pe altul. Prin urmare, se indentifica profilul genetic al pacientului si se prescrie un anumit medicament, intr-o anumita concentratie cu o anumita schema de tratament.
  2. Orice patogen este dinamic si mutagen. O tulpina de bacterie de azi, nu mai seamana cu cea de peste 2 ani. Un vaccin fabricat azi incepe sa scada ca eficienta din anul viitor iar max in 5 ani este total ineficient. Din acest motiv, toate marile companii farmaceutice au bugete de cercetare mai mari decat PIB al Romaniei.
  3. Este foarte advarat ca un anumit produs poate fi conceput cu o anumita destinatie si accidental se descopera ca poate fi folosit cu imens succes in al domeniu in care nici nu se banuia. Am la indemana cateva deci de exemple din care cel mai cunoscut este Viagra.
  Ca o istorioara amuzanta si ciudata, eu si sotia ne chinuiam cu tratamente pentru fertilitate de 11 ani. Bani, nervi, sperante… Intr-o zi o fosta asistenta de la Fundeni, pensionata, ne-a recomandat ca sotia sa faca doua fiole de Polidin cu o zi de pauza intre ele. In aceeasi luna a ramas gravida (sotia nu baba) iar azi am o fata care se apropie de majorat.
  Concluzia este ca, in conditiile in care ar reincepe producerea Polidin-ului ar fi o mare excrocherie dar acest produs ar putea fi baza pentru inceperea cercetarii si descoperirii altor produse formidabile….sau nu.
  Va dau u exemplu despre un caz absolut stupefiant, ca sa nu mai puneti botul la toate reclamele sau prescriptiile, sa nu mai cumparati si sa nu va mai tratati cu tot ce va pica in mana sau va recomanda baba de la 3. Probabil ca Oscilococcinum va suna cunoscut nu? Ei bine, se fabrică și se comercializează in Franta de catre compania Boiron de peste 65 de ani si se exporta in toata lumea cu un beneficiu cuprins intre 300 si 500 milioane Euro anual. Pentru ca vroiam sa incerc ceva dar intrigat de niste zvonuri, am trimis la analiza cateva doze reambalate fara sa spun ce contin la 4 laboratoare diferite. Facultatea de medicina umana de la Cluj, Facultatea de medicina umana de la Bucuresti, Facultatea de medicina veterinara Bucuresti si Institutul Pasteur Bucuresti. Rezultatele sunt identice si socante. 99,9% fructoza (zahar cu alte cuvinte) 0,05% aromatizanti, 0,03% antiagreganti ( E-uri deci!) 0,02% urme de alt ceva. Comentariile le faceti voi.
  L.E. As putea sa va mai dau cateva produse ca sa le trimiteti voi la laboratoare insa credeti-ma, e mai bine sa traiti cu sperante..
  Hai pa si cele bune!

  • Auzi? Dar tu ce credeai ca ar putea contine oscilococcinum? Este medicament homeopat. Homeopatia merge pe ideea ca pui o cantitate INFIMA de substanta care ar provoca aceleasi simptome ca si boala pe ceva neutru – gen zahar – si o sa vindece boala. Fara indoiala ideea este absolut implauzibila, dar mi se pare si mai stupid sa analizezi un produs fara sa stii ce se presupune ca este si sa te miri ca este EXACT ceea ce ar trebui sa fie.

  • ne spuneti unde si cum ati cerut analiza la Oscilococcinum ? eu as vrea sa testez niste medicamente vandute pe piata romaneasca. Medicamentul identic dar cumparat pe malul oceanului functioneaza de la prima doza, cel din Romania la a 7-8 a doza.

 8. Inainte sa emiteti teorii conspirationiste sunt cateva aspecte pe care nu le stapaniti.
  1. Nu exista tratamente paleative. Adica medicamentele, vaccinurile si ce-or mai fi ele acolo, trebuiesc concepute cu tinte exacte. Imi amintesc o reclama de prin 1800 care spunea de un produs ca,, vindeca tristetea, diareea, bubele dulci, curata pistolul si lustruieste saua”. Tratamentele ultra moderne sunt personalizate. Nici un individ nu seamana cu altul. Ce vindeca pe unul poate sa omoare pe altul. Prin urmare, se indentifica profilul genetic al pacientului si se prescrie un anumit medicament, intr-o anumita concentratie cu o anumita schema de tratament.
  2. Orice patogen este dinamic si mutagen. O tulpina de bacterie de azi, nu mai seamana cu cea de peste 2 ani. Un vaccin fabricat azi incepe sa scada ca eficienta din anul viitor iar max in 5 ani este total ineficient. Din acest motiv, toate marile companii farmaceutice au bugete de cercetare mai mari decat PIB al Romaniei.
  3. Este foarte adevarat ca un anumit produs poate fi conceput cu o anumita destinatie si accidental se descopera ca poate fi folosit cu imens succes in al domeniu in care nici nu se banuia. Am la indemana cateva zeci de exemple din care cel mai cunoscut este Viagra.
  Ca o istorioara amuzanta si ciudata, eu si sotia ne chinuiam cu tratamente pentru fertilitate de 11 ani. Bani, nervi, sperante… Intr-o zi o fosta asistenta de la Fundeni, pensionata, ne-a recomandat ca sotia sa faca doua fiole de Polidin cu o zi de pauza intre ele. In aceeasi luna a ramas gravida (sotia nu baba) iar azi am un pui care se apropie de majorat.
  Concluzia este ca, in conditiile in care ar reincepe producerea Polidin-ului, ar fi o mare excrocherie, dar acest produs ar putea fi baza pentru inceperea cercetarii si descoperirii altor produse formidabile….sau nu.
  Va dau exemplu despre un caz absolut stupefiant, ca sa nu mai puneti botul la toate reclamele sau prescriptiile, sa nu mai cumparati si sa nu va mai tratati cu tot ce va pica in mana sau va recomanda baba de la 3. Probabil ca Oscilococcinum va suna cunoscut nu? Ei bine, se fabrică și se comercializează in Franta de catre compania Boiron de peste 65 de ani si se exporta in toata lumea cu un beneficiu cuprins intre 300 si 500 milioane Euro anual. Pentru ca vroiam sa incerc ceva dar intrigat de niste zvonuri, am trimis la analiza cateva doze reambalate fara sa spun ce contin, la 4 laboratoare diferite. Facultatea de medicina umana de la Cluj, Facultatea de medicina umana de la Bucuresti, Facultatea de medicina veterinara Bucuresti si Institutul Pasteur Bucuresti. Rezultatele sunt identice si socante. 99,9% fructoza (zahar cu alte cuvinte) 0,05% aromatizanti (E-uri deci), 0,03% antiagreganti ( iarasi E-uri) 0,02% urme de alt ceva!!!. Comentariile le faceti voi.
  L.E. As putea sa va mai dau cateva produse ca sa le trimiteti voi la laboratoare insa credeti-ma, e mai bine sa traiti cu sperante…..
  Hai pa si cele bune!

 9. La un moment dat disparuse si solutia 10% de vitamina C, utilizata (uneori) in tratarea tumorilor diverse. Se pare ca e reaparut, e un remediu IEFTIN si eficient, uneori eficace in tratementele anti-cancer.

 10. Oscillo e preparat HOMEOPAT, tataie, se obtine prin imbibarea unor granule in solutii diluate infinitezimal. Continutul de substanta activa este …. INFIM !

 11. Am avut institute de cercetare si industrie de medicamente si vaccinuri…DE CE le-am distrus …de ce continuam, sa le distrugem…de ce nu acem o politica de revenire la tot ce am facut bun si eram apreciati…pentru ca POLITICIENII ROMANII nu gandesc cu capetele lor ci sunt niste marionete intoarse cu cheiea si executa ce li se spune de cei detin interese si influentele din afara tarii…

 12. Și băiatul meu a fost vindecat de astm bronșic cu ajutorul polidinului. Păcat ca se distruge tot ce e bun și e făcut la noi în România. De ce sa nu umplem buzunarele hoților. Oameni buni avem de toate și totuși luam mizeriile altora. Păcat!

 13. ooooooooooo ce de constatari paciulea.baaaa voi nu vedeti ca asta ce ne-au vandut tara au iesit presedinte cu voturi din calculator?il vedeti acum dupa atatia ani cum minte si ne spune ca el nu stie nimik.mai sa fie chiar nu stia nimik?ei au cedat suveranitatea tariii ce va tot lamentati ?s-a muncit atatia 10 de ani si acum am ajuns saraciii si iesim in starad cu lozinci,,REZIST.o sa ajungem si mai rau deatat

 14. Am copilarit in acei ani intr-un oras din Romania. Nu imi amintesc de acest Polidin, care acum pare ca ar fi fost cunoscut si des folosit. Nu era asa, nici nu auzisem de el.

 15. Lipsa de patriotism şi spirit civic crează monştri. Numai cei cu simţi patriotic şi dreagoste de neam şi ţară mai pot clădi ceva pe această glie strămoşească. Cum să clădească ceva durabil un marinar ? Construcţia se face pe uscat nu pe apă !

 16. Multumim marilor concerne farmaceutice care ne umplu de praf de toba pe post de medicamente si acela la concentratii care nici nu ne omoara dar nici nu ne vindeca ci doar lungesc bolile ca sa ne scuture de parale. Pe de-o parte ne ucid cu mancarea pe partea cealalta ne prefac in zombi cu rahaturile lor farmaceutice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.