Cum ajungem să ne îndrăgostim, explicat științific

După ani întrgi de studiu, cercetătorii explică fenomenul atracției erotice dintr-un cuplu printr-o teorie cu adevărat surprinzătoare: microorganismele din corpul nostru decid de cine ne îndrăgostim.

Un cercetător explică procesul prin care ne îndrăgostim și aduce în discuție microorganismele care intră în microbiomul nostru.

Pe corpul uman şi în interiorul său trăieşte o comunitate de microorganisme extrem de complexă – formată din bacterii, virusuri și ciuperci microscopice, iar toate acestea formează microbiomul normal al organismului nostru.

Bill Miller, unul dintre medicii care lucreazp în calitate de consultant ştiinţific în cadrul companiei OmniBiome Therapeutics consideră că aceste microorganisme influențează major starea de sănătate, dar și statea de spirit și comportamentul, implicit modul în care ne îndrăgostim.

În ultimii ani, cercetările au vizat mai ales microbiomul intestinal, despre care se ştie acum că îndeplineşte un rol vital în corpul uman și că este implicat nu doar în digestia alimentelor, ci şi în producţia anumitor vitamine, a unor neurotransmiţători, a unor substanţe implicate în funcţia imunitară şi a multor alte substanţe încă insuficient cercetate, dar cu funcţii esenţiale în fiziologia organismului uman.

Miller crede că și în cuplu microbiomul nostru are un cuvânt hotărâtor de spus atunci când e vorba de găsirea unui partener, iar acest lucru se poate observa chiar dintr-un simplu sărut.

La un sărut, se produce un transfer de microorganisme din microbiomul gurilor celor două persoane, iar frecvenţa sărutărilor nu duce neapărat la creşterea atracţiei, ci există anumite caracteristici ale compoziţiei microbiomului gurii, la cei doi parteneri, ce produc un efect indiferent de frecvenţa sărutărilor. Altfel spus, compoziţia microbiomului unei persoane o influenţează inconştient atunci când e vorba de a fi atrasă de cineva.

Mai multe cercetări realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că atracția între sexe are o bază imunologică, iar rolul aşa-numitului complex major de histocompatibilitate (CMH), substanţe cu rol imunitar, a căror sinteză este codificată de anumite gene, a fost evidențiat. Mai multe studii au arătat că femeile tind să fie mai atrase de bărbaţi care au gene ale CMH diferite de ale lor, informează Fox News. Studiul a fost publicat în British Columbia Medical Journal.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe
 pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.