Cum afli exact ce impozite se plătesc la Stat din salariul tău

Salariul net se stabilește după calcule exacte pe care le fac cei din departamentul de resurse umane sau, în cazul firmelor mici, contabilii. Însă există o soluție mai simplă pe care tot mai mulți adoptă. Este vorba despre calculatoarele de venituri.

De exemplu, veniturile pe care administratorii le obțin, potrivit Codului Fiscal sunt considerate salarii, însă nu se datorează toate contribuțiile. Puteți afla care sunt aceste contribuții, în detaliu, cu ajutorul unui calculator remunerație adiministrator.

De asemenea, veniturile obținute de directori sunt venituri asimilate salariilor din punct de vedere fiscal, însă există mici diferențe în taxarea acestor venituri față de cele din salarii. Calculatorul remunerație director îți va indica cu exactitate care sunt contribuțiile sociale datorate la Stat.

Nevoia unui astfel de calculator de venituri este necesară, mai ales din cauza modificărilor foarte dese care se fac în fiscalitatea din România. De exemplu, la începutul acestei luni, a ajuns în presă detaliile unui proiect de modificare a Codului fiscal. Acesta prevedea că vor fi majorate contribuțiile de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) vor crește de la 5,5% la 8,9%.

În schimb, angajatorii vor fi scutiți de CAS pentru condiții normale de muncă, precum și de CASS, mai arăta proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului. Ulterior, Ministerul Finanțelor Publice a infirmat informațiile.

În prezent, din salariul brut, 0,5% sunt contribuții la fondul de șomaj (CFS), 10,5% merg la asigurările sociale (CAS), iar 5,5% la la asigurările sociale de sănătate (CASS). De asemenea, în unele cazuri se aplică un impozit de 16%.

Pe de altă parte, angajatorii trebuie să plătească asigurările sociale în cuantum de 20,8%, o contribuție la fondul de șomaj de 0,5%, 0,25% la fondul de garantare al plății creanțelor salariale, 5,2% la asigurările sociale de sănătate și 0,4% la fondul de accidente de muncă și boli profesionale.