Cu istoria la piaţă. Un oraş antic, scos la vânzare

Rămăşiţele unui oraş antic au fost scoase la vânzare de o agenţie, care speră că obţină suma de 9,6 milioane de dolari.

Barglyia este un loc din Turcia, aflat în imediata apropiere a staţiunii turistice Bodrum, de la Marea Egee. Agenţia imobiliară care a scos la vânzare terenul – care cuprinde rămăşiţele unui oraş care datează tocmai din secolul V înainte de Hristos – prezintă proprietatea drept un loc ideal pentru o casă de vacanţă, deşi construcţia de clădiri în zonă este interzisă.

În descrierea de pe siteul agenţiei, Barglyia este prezentat drept „un sit arheologic de mâna întâi, situat lângă lacul „Raiul păsărilor”, în apropierea satului Bogazici. Vedere completă la lac şi la mare”.

Cei care sunt dispuşi să plătească suma de mai sus vor pune mâna şi pe tot felul de bogăţii. Se pare că, sub pământ, aşteaptă să fie descoperite un amfiteatru, un templu şi o necropolă din perioada bizantină.

Arheologii cer ca situl să fie cumpărat de guvern, pentru ca bogăţiile din subteran să fie puse în valoare responsabil şi prezentate publicului în mod liber, arată siteul BirGun, citat de BBC. Totuşi, arheologii turci adaugă că finanţarea pentru proiect nu există.

„Proprietatea privată asupra acestui sit obstrucţionează lucrările arheologice. Oricum, persoana sau persoanele care vor cumpăra aceste locuri nu vor avea voie să construiască absolut nimic”, spune un reprezentant al Asociaţiei Arheologilor turci, Binnur Celebi.

Situl este prezent şi în mitologia greacă. Se spune că eroul mitic Bellerophon a numit acest loc după prietenul său Barglyos, care a murit după ce a fost lovit de Pegas, calul înaripat.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.