Cu Fecioara Maria în club și la protest. 3 lecții bizare de religie, după tragedia din Colectiv

3 profesori de religie din București au transmis elevilor mesaje nepotrivite după tragedia din clubul Colectiv, a constatat inspectoratul școlar.

La Liceul Tudor Vianu, profesorul le-ar fi cerut elevilor să scrie ce ar fi făcut Fecioara Maria dacă ar fi fost invitată la clubul Colectiv sau la un marș împotriva Guvernului.

Liceeni de la Școala Centrală au spus că profesoara de religie ar fi lăsat de înțeles că tinerii prezenți în Colectiv în seara incendiului au fost pedepsiți de Dumnezeu pentru că se distrau în club.

În fine, la Colegiul Economic A.D. Xenopol profesorul de religie a dat copiilor mai multe materiale, în unul dintre ele fiind scris că muzica rock este satanică și are rolul să-i îndepărteze pe credincioși de religie. Un elev a făcut publice aceste materiale, dar în apărarea profesorului a sărit directoarea școlii. Potrivit acesteia, profesorul a prezentat două texte la clasă, unul negativ și unul pozitiv, pentru a genera o dezbatere de opinii despre bine și rău, relatează Digi24.

În urma acestor „derapaje”, Inspectoratul Școlar al Municipiului Bucureși (ISMB) a convocat de urgență o întâlnire cu toți profesorii de religie din Capitală.

„Am avut o reacție foarte promptă și generală din partea părinților: părintii ne-au determinat să facem aceasta întâlnire. Ei și-au exprimat poziția tranșant. […] Într-un moment în care toată lumea se gândește cu pioșenie la victimele tragediei de la Colectiv și în care profesorii de religie trebuie să joace un rol important în educația morală și creștină a elevilor, au fost 3 derapaje, care reprezintă opinii personale neadecvate vizavi de rolul muzicii în educația tinerilor. Într-adevăr, există o temă în programa școlară referitoare la tineri și muzică, nu avem nimic cu faptul de a se discuta sau a se asculta muzică, dar, din punctul meu de vedere, aceste păreri nu au ce caută într-o lecție. Profesorul trebuia să le țină pentru sine, în școală fiecare profesor trebuie să fie foarte atent cu privire la ce transmite elevilor, fără să le influențeze negativ comportamentul”, a declarat, pentru hotnews.ro, purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu, după întâlnirea cu 450 de profesori de religie din București.

Unul dintre cei trei profesori ale căror cazuri au fost prezentate și-a recunoscut vina și a spus că îi pare rău pentru ce a făcut. „Au fost prezenți și cei 3 și unul a luat cuvântul și a zis: a fost o părere personală, nu mi-am dat seama ce fac. Dacă noi nu înțelegem universul, dorințele și trăirile elevilor de liceu, înseamnă că trăim în afara vremurilor, noi ca profesori. Trebuie să înțelegem realitatea”, a adăugat Banu.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că Patriarhia Română a avut un reprezentant la întâlnire, care „a transmis un mesaj de normalitate și că biserica e alături de cei care sunt în suferință și că mai ales profesorii de religie trebuie să fie aproape de ei. În momentul de față, este timpul mesajelor clare”.

n urma incendiului din clubul Colectiv, 53 de persoane și-au pierdut viața, iar alții sunt în continuare în stare critică în spital.

Incendiul a pornit de la un joc de artificii, care a aprins buretele antifonic care acoperea stâlpii şi tavanul clubului bucureştean. Unii martori susţin că, la apariţia primelor flăcări, solistul Andrei Găluţ a cerut, calm, un extinctor.

Nu l-a primit însă, iar focul s-a răspândit extrem de rapid. Oamenii s-au năpustit spre singura ieşire din club, cei care se aflau în apropierea acesteia reuşind să se salveze. Buretele încins de pe tavan a început să cadă pe oameni, mulţi dintre spectatori murind pe loc.

Cei trei patroni ai clubului au fost arestaţi preventiv. Potrivit motivării judecătorilor, cei trei reprezintă un pericol public pentru societate, prin comportamentul pe care l-au avut. Au mai fost arestați și reprezentanți ai firmei care s-a ocupat de elementele pirotehnice. S-a deschis și un dosar la DNA, în care este cercetat și primarul demisionar Cristian Popescu Piedone. Acesta a fost arestat inițial, însă apoi eliberat după ce a contestat decizia primei instanțe.

Recomandările editorilor GreatNews: 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.