Concert în peștera de la Românești

Sute de turiști au ascultat ieri un concert mai puțin obișnuit, susținut de Orchestra Filarmonicii Banatul în peștera Românești, aflată în Munții Poiana Ruscă, în județul Timiș.

Drumul de munte nu este practicabil decât cu mașini 4×4, așa că vizitatorii și-au ocupat locurile în peșteră după ce au făcut o drumeție de aproximativ o oră prin pădure. Apoi, au ascultat arii din opere cunoscute, precum „Carmen” de Georges Bizet.

Renumită pentru acustica sa foarte bună, peștera Românești a sărbătorit ieri 30 de ani de la primul concert sub stalactite, iar orchestra a fost condusă de patru dirijori.

„Pentru mine este inedit. N-am mai fost niciodată, n-am mai cântat niciodată în peşteră. Sper să fie ok”, a povestit Feher Desedemona, violonist la Opera Naţională din Timișoara, pentru digi24.ro.

„Începe să fie tot mai greu pentru că devine un fenomen social-cultural. Multă lume, multe autocare jos. Sper să placă. E un alt program, nou. Am vrut să sărbătorim într-adevăr această a 30-a ediţie. Nu-mi vine să cred că din 1984 până acum a trecut atâta timp. Am colorat puţin peştera, cu lumini colorate, avem şi proiecţie de diapozitive din peşteri”, a explicat Ioan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Intrarea la cele două concerte din peștera de la Românești a fost liberă.

Sursă foto: Radufan Wikimedia Commons

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.