Comuna unde au candidat 3 oameni cu același nume a ajuns în „The New York Times”

vasile cepoi suceava
Vasile Cepoi de la PMP, PNL și PSD (de la stânga la dreapta). Foto: Captură YouTube

Situația neobișnuită creată în comuna Drăgușeni din județul Suceava, unde au candidat 3 persoane cu același nume – Vasile Cepoi – a ajuns în publicația „The New York Times”, care a relatat cazul bizar atât în ediția tipărită, cât și în cea online.

Oamenii au avut de ales dintre 5 candidați, 3 dintre ei purtând numele de Vasile Cepoi. Până la urmă a câștigat Vasile Cepoi de la PSD, cel care a fost primar în comună și în ultimii 4 ani.

„The New York Times” scrie că nu a fost pentru prima dată când s-a înregistrat un astfel de caz în comuna Drăgușeni. Potrivit datelor electorale din anii anteriori, în cadrul tuturor alegerilor începând cu anul 2004, actualul primar Vasile Cepoi – care a câștigat de fiecare dată – a avut cel puțin un contracandidat cu același nume.

„Vasile este un nume foarte comun în România, iar Cepoi este foarte comun în Drăgușeni”, notează jurnaliștii americani.

O filmare realizată de Antena 1 în comună, înainte de alegeri, arată că locuitorilor din Drăgușeni nu le era deloc ușor să îi identifice corect pe cei 3 Vasile Cepoi, și nici nu puteau spune din partea cărui partid candida fiecare dintre ei.


Faptul că pe 2 candidați îi cheamă ca pe primarul din localitate a dat naștere la suspiciunea că participarea lor la alegeri nu a fost tocmai o coincidență, mai notează „The New York Times”, care amintește și de nenumăratele fraude petrecute la alegerile din România de-a lungul timpului.

Actualul primar, Vasile Cepoi de la PSD, i-a acuzat pe ceilalți doi Cepoi, unul de la PNL și unul de la PMP, că au participat la alegeri cu scopul de a crea confuzie în rândul alegătorilor.

Pentru a se diferenția cât de cât de contracandidații săi, PSD-istul și-a schimbat numele înainte de alegeri în Vasile Lică Cepoi. El a fost reales cu 82% din voturi.

Comuna Drăgușeni se află în județul Suceava și are o populație de 2.422 de locuitori, conform datelor de la ultimul recensământ.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cel mai iubit dintre PSD-iști. Primarul-model care a luat 85% din voturi, lăudat de Cioloș
Primarul zilei. A făcut minuni în comuna sa, iar acum a câştigat alegerile într-un oraş important
Cea mai mare rușine de la alegeri, într-un mare oraș. A ieșit primar din pușcărie

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.