Cine sunt teroriștii din Paris și cine a fost șeful lor

Abdelhamid Abaaoud FOTO: Twitter
Abdelhamid Abaaoud FOTO: Twitter

Presa belgiană anunță că autoritățile franceze au identificat un bărbat în vârstă de 27 de ani care ar fi coordonat în mod direct autorii atacurilor din Paris.

Premierul Franței, Manuel Valls, spune că atacurile de vinere seara au fost planificate în Siria, de către membri ISIS.

Oficialii francezi au anunțat că anchetatorii au identificat cinci dintre cei șapte teroriști kamikaze. Patru dintre ei sunt tineri francezi, iar cel puțin doi au fost în Siria. Unul dintre teroriști, cu pașaport sirian, a fost înregistrat în octombrie, în Grecia.

Abdelhamid Abaaoud, un un belgian de 27 de ani, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai activi militanți ai Statului Islamic, ar fi principalul suspect pentru organizarea atacurilor din Paris. Este cunoscut și sub numele de Abou Omar al-Baljiki și ar apărea într-o înregistrarea video cu o atrocitate a Statului Islamic. Acesta era volanul unei mașini care târa cadavre mutilate către o groapă comună.

În 2014, teroristul și-ar fi răpit fratele în vârstă de 13 ani, din Belgia, și l-a dus în Siria să-l facă terorist. Tatăl său a depus plângere împotriva sa, iar justiția belgiană l-a condamnat, în lipsă, la închisoare, pentru răpire.

Pe baza informațiile adunate de la autorități, jurnaliștii francezi au întocmit o listă cu identitățile și naționalităților celor care au comis atacurile din Paris. Iată ceilalți teroriști identificați până acum:

  • Ahmad Al-Mohammedeste. Este un sirian de 25 de ani originar din orașul sirian Idlib. Amprentele lui s-au potrivit cu cele ale unui individ care s-a înregistrat ca refugiat, luna trecută, în Grecia.
  • Ismael Omar Mostefai. Cetățean francez de 30 de ani, care s-ar fi aruncat în aer la Bataclan. A fost primul kamikaze identificat de autorități, după ce i s-au luat amprentele. Era cunoscut serviciilor pentru radicalizarea sa, potrivit Digi24.ro.
  • Bilal Hadfi. E un franco-belgian de 20 de ani, care s-a aruncat în aer lângă Stade de France, în timpul meciului Franța – Germania. Ar fi lupat în Siria, alături de Statul Islamic.
  • Samy Amimour. Este cetățean francez de 28 de ani și locuia într-o suburbie a Parisului. S-a aruncat în aer la Bataclan și era în atenția serviciilor din 2012. Un an mai târziu s-a aflat că a plecat în Siria să lupte alături de ISIS.
  • Brahim Abdelsalam. În vârstă de 31 de ani, avea cetățenie franceză și era rezident în Belgia. S-a aruncat în aer pe bulevardul Voltaire.
  • Saleh Abdelsalam. E un belgian în vârstă de 26 de ani și e acuzat că ar fi închiriat mașina folosită de atacatori. Este fratele lui Brahim Abdelsalam. A fost chestionat de poliție la scurt timp după ce au început atacurile.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.