Cine „poartă” burtă în România? Cifrele îngrijorătoare ale obezității

FOTO: jarmoluk/Pixabay.com
FOTO: jarmoluk/Pixabay.com

Obezitatea afectează în România peste 20% din populație cu vârsta peste 18 ani arată studiul „Obezitatea în România (ORO) – Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România”, care a fost lansat vineri de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii.

Potrivit comunicatului de presă remis GreatNews, statistica realizată arată că 21,3% dintre români sunt obezi. Studiul ORO mai arată că obsezitatea afectează 23% dintre bărbați și 20,3% dintre femei. În același timp, 41,6% dintre bărbați sunt supraponderali și 24,7% dintre femei.

În ceea ce privește o statistică pe zone, în Banat, Crişana şi Transilvania, rata obezităţii este de 18,8%, în Oltenia e 21,3%, iar în Moldova este cea mai mare, de 23,8%.

Studiile arată că, în medie, românii consumă, direct sau ascuns în diferite alimente, în jur de 100 de grame de zahăr pe zi. Din cauza acestui consum mare de zahăr, există aproape un milion de diabetici. De asemenea, zahărul poate cauza și numeroase probleme cardiace. Dacă, potrivit acestui studiu, sportul ar ajuta destul de puțin în ceea ce privește obezitatea, activitățile fizice sunt de foarte mare ajutor pentru a ține departe diabetul sau bolile cardiace.

„Demersul nostru este mai mult decât unul statistic, pentru că, pe lângă identificarea prevalenţei obezităţii, studiul a analizat şi factorii de risc care duc la obezitate, evaluând comportamente alimentare sau elemente ale stilului de viaţă care duc la obezitate.

Conform datelor studiului, se asociază cu obezitatea: consumul a mai mult de trei mese pe zi bogate cantitativ; mesele consistente după ora 21.00; consumul unor cantităţi mari de alimente la interval mai mic de o oră faţă de masa precedentă; mese noaptea; consumul de untură; consumul alimentelor prăjite; sedentarismul; număr scăzut de ore de somn.

Acestea reprezintă componente ale stilului de viaţă nesănătos identificate în rândul persoanelor cu obezitate şi suprapondere. Educaţia în domeniul nutriţiei, la nivel populaţional poate influenţa trecerea spre stilul de viaţă sănătos, în care moderaţia, echilibrul, împreună cu activitatea fizică sunt elemente prioritare”, a transmis preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii, Gabriela Roman, prin comunicatul de presă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.