Chinul unui tânăr în scaun rulant căruia vecinii i-au distrus rampa de acces

FOTO: Captură Știrile Pro TV
FOTO: Captură Știrile Pro TV

Un tânăr de 20 de ani, din București, a ajuns să se târască pe scări pentru a coborî și pentru a ajunge acasă, după ce vecinii i-au distrus rampa pe care o asociație de caritate a construit-o pentru a-l ajuta să coboare și să urce cu scaunul rulant.

Potrivit jurnaliștilor de la Știrile Pro TV, Ioan Săvulescu este țintuit în scaunul rulant și locuiește, alături de alți trei tineri proveniți din instituțiile publice de asistență socială, într-un apartament închiriat de Asociația Pro ACT Suport, care-i ajută să se integreze în societate.

Din fonduri proprii, asociația a construit o rampă la intrarea principală în bloc, ca să-l ajute pe Ioan să intre în casă și să coboare singur. Însă, până să se întărească betonul, câțiva locatari „au luat atitudine” și au distrus-o.

„Am stat sus, acolo și mă uitam cum o distrugeau. Prima dată am simțit teamă pentru că toți țipau la mine”, le-a declarat Ioan Săvulescu jurnaliștilor de la Știrile Pro TV.

Locatarii spun că au distrus rampa pentru că „nu au fost consultați”. „Nu era pusă ca lumea”, a declarat unul dintre localtari. Altul a spus că rampa trebuia făcută în spate. Problema e că în spate există o rampa, dar se folosește pentru pubelele de gunoi, iar în urmă cu câteva zile, în timp ce încerca să o coboare, tânărul a alunecat din cauza umezelii și a mizeriei și a căzut pe spate.

„Avem mari probleme cu asociațiile de proprietari, cu primăriile, fiindcă marea majoritate a scărilor de bloc nu sunt prevăzute cu asemenea accesorii. Sigur că este o luptă a noastră cu instituțiile, dar mai mult cu mentalitatea”, a declarat Adrian Toader, președintele Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, instituție care trebuie să se asigure că drepturile persoanelor cu dizabilități sunt respectate.

Asociația Pro Act Suport va face plângere împotriva locatarilor la Consiliul pentru Combaterea Discriminării, poliție și primărie.

O lecție memorabilă. Tânăra fără un picior care își trăiește viața din plin

https://greatnews.ro/lectia-pe-care-primit-o-un-sofer-care-parcat-pe-un-loc-pentru-cei-cu-handicap/