Cercetătorii românii testează un tip de ciment cu metal și cauciuc

O echipă de specialiști de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași testează o formulă de beton din ciment amestecat cu fibre metalice și fibre de cauciuc provenite de la anvelope uzate, potrivit jurnaliștilor de la Ziarul de Iași.

Proiectul, realizat cu fonduri europene, are ca data de finalizare 2017 și este coordonat de cercetători de la Universitatea britanică Sheffield.

„Betonul care înglobează cauciuc reciclat asigură o deformabilitate sporită a clădirilor şi a altor structuri pentru construcţii, până la 10% din lungimea acestora – de 50 de ori mai mult decât structurile realizate din beton obişnuit.

Armăturile din anvelope, cu caracteristici de rezistenţă excepţionale, pot fi amestecate cu alte fibre din oţel pentru a spori rezistenţa la compresiune a betonului economisind materialele originale şi diminuând energia înglobată cu până la 97%”, au precizat cercetătorii ieșeni, citați de ziaruldeiasi.ro.

Acest tip de beton ar putea fi mai în cazul unor seisme și ar putea amortiza mult mai bine vibrații. De asemenea, ar putea rezolva și o problemă de mediu.

Un studiu realizat în Uniunea Europeană arată că aproximativ trei milioane de tone de anvelope uzate sunt în fiecare an arse, deși sunt consecințe foarte grave asupra mediului înconjurator.

Vinerea Neagră 2015. 100 de magazine online de urmărit de Black Friday

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.