Cercetătorii dau noi speranțe bolnavilor de cancer de sân

Cercetătorii de la un important institut au reușit să identifice gena care declanșează una dintre cele mai periculoase forme de cancer de sân și speră că descoperirea ar putea contribui în viitor la salvarea persoanelor care suferă de această maladie.

Cercetătorii de la Wellcome Trust Sanger Institute de lângă Cambridge,  Marea Britanie, au reușit să identifice gena care produce cancerul mamar triplu negativ, una dintre cele mai greu de tratat forme de cancer. Acest tip de cancer se caracterizează prin tumori care se răspândesc foarte repede și pot trece dincolo de zona sânilor, astfel că tratamentele durează foarte mult și de multe ori sunt ineficiente.

Studiul aduce mari speranțe de noi tratamente pe viitor, mai ales că în prezent riscurile de recidivă după tratament sunt extrem de mari. Pentru că apare mai ales la tinerețe și afectează femeile cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, cancerul mamar triplu negativ a devenit un adevărat dușman pentru femeile care vor să își întemeieze o familie și să aibă copii, iar cercetătorii lucrează la noi tratamente eficiente.

Gena identificată se numește BCL11A, iar studiul a fost realizat pe un eșantion de aproape 3000 de femei. Acesta a dezvăluit că gena este deosebit de activă în tumorile pacientelor care suferă de cancer mamar triplu negativ.

Femeile la care cercetătorii au identificat această genă aveau în acelaşi timp forme avansate de cancer, potrivit acestui studiu, publicat în revista Nature Communications.

Un alt studiu realizat pe șoareci a relevat faptul că atunci când a fost dezactivată gena la nivel celular, aceasta a devenit mai puțin dispusă să devină canceroasă, iar experimentul a demonstrat ce rol important joacă gena BCL11A și cât de periculoasă poate deveni. Animalele care au fost modificate genetic pentru a dezvolta cancer mamar au rămas sănătoase atunci când genaa fost dezactivată.

Ca și alte forme de cancer de sân, cancerul de sân triplu negativ este tratat în prezent cu ajutorul chirurgiei și al tratamentelor dureroase de radioterapie și chimioterapie.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.