O echipă de cercetători a început un test clinic în urma căruia speră să reușească să „antreneze” sistemul imunitar să anihileze tumorile canceroase și să se vindece, potrivit BBC. La studiu participă 16 pacienți.
Fiecare dintre pacienți a avut parte de un tratament personalizat, dezvoltat doar pentru el, care a vizat punctele slabe ale tumorii. Tratamentul se concentrează pe celulele T din sistemul imunitar, care se comportă ca o patrulă care inspectează alte celule pentru a detecta probleme. Acestea folosesc proteine, numite receptor, pentru a detecta eficient semnele de infecție sau celule care au devenit canceroase.
Dacă în cazul unui virus, diferit de corpul uman, celulelor T le este mai ușor să îl detecteze, în cazul unei tumori e mai complicat, pentru că sunt o versiune coruptă a propriilor noastre celule.
Ideea cercetătorilor este ca prin această terapie pe care o dezvoltă să poată crește performanța celulelor T să depisteze cancerul. Practic, oamenii de știință vor să transforme celulele T într-o formă care pot depista și vâna cancerul. Însă, tratamentul trebuie să fie adaptat pentru fiecare pacientă, pentru că fiecare tumoră este unică.
Metoda, la care lucrează compania Pact Pharma, a fost posibilă datorită progreselor extraordinare ale tehnologiei de editare genetică Crispr, care acționează ca o pereche de foarfece moleculare – permițând oamenilor de știință să manipuleze cu ușurință ADN-ul. Cercetătorii care au dezvoltat Crispr au câștigat Premiul Nobel pentru Chimie în 2020.
Studiul a implicat persoane cu cancer de colon, de sân sau pulmonar care nu au răspuns la alte tratamente și a fost conceput pentru a testa siguranța și fezabilitatea noii tehnologii.
Potrivit doctorului Antoni Ribas, de la Universitatea din California, unul dintre cercetători, această metodă prin care se încearcă tratarea cancerului reprezintă „un salt înainte de dezvoltarea unui tratament personalizat”.
Și doctorul Manel Juan, șeful serviciul de imunologie de la Spitalul Clinic din Barcelona a spus că a fost „o muncă extraordinară” și „fără îndoială una dintre cele mai avansate în domeniu”.
Doctorul Astero Klampastsa, de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a spus că este un studiu „important”, însă spune în același timp și că va fi nevoie de fonduri considerabile pentru a pune în practică astfel de tratamente.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: