Cercetare. Aproape toată pâinea albă feliată analizată nu respectă reţeta tradiţională

Asociația pentru Protecția Consumatorului (APC) a făcut un studiu pe 52 de sortimente de pâine feliată de la 19 producători din România și a descoperit că 96% din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională, conțin „aditivi alimentari din belșug” și alte adaosuri care nici măcar nu sunt trecuți pe etichetă.

Potrivit Știrile TVR, APC România a descoperit 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate.

„Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea pâinii tradiționale. În compoziția ei există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belșug, a declarat preşedintele APC România, Costel Stanciu.

Cercetarea a mai arătat că 73% din produsele analizate aveau în compoziție conservanți alimentari, 60% aveau adaos de gluten, iar 56% adaosuri de zaharuri (glucoză – indice glicemic 100 și sucroză – indice glicemic 70).

Studiul APC România mai atrage atenţia că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor şi consumul sortimentelor de pâine care conţin „numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare”.

„În circa şase din şapte gospodării se consumă pâine albă, în ciuda eforturilor de informare asupra efectelor negative ale consumului de pâine albă pentru sănătate. Explicația este, fără îndoială, legată de prețul mai accesibil al acestui sortiment de pâine, față de prețul altor sortimente mai sănătoase”, a declarat prof. univ. dr. Ion Schileru, pentru Știrile TVR.

Recomandările editorilor GreatNews:

Povestea lacului-fantomă al României. E mare cât un oraș, dar există doar pe hartă
Prima stație din România în care se așteaptă autobuzul pe canapea, ca acasă
Reduceri eMAG televizoare. Prețuri și cu 1.000 de lei mai mici
Locuri de muncă în construcții pentru români

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.