Centrul României a fost mutat 30 de kilometri mai la sud. Unde se află acum

cetatea fagaras
Cetatea Făgăraș. Foto: Sorin Toma via ue.mae.ro

Românii au învățat la școală că centrul ţării este în satul Dealu Frumos, din judeţul Sibiu. Însă ultimele măsurători, extrem de precise, au arătat că centrul țării se află, de fapt, în municipiul Făgăraș din judeţul vecin, Braşov, relatează Digi24.ro.

În trecut, în urma unor măsurători s-a stabilit că la Dealu Frumos este centrul României, iar punctul este marcat în prezent de un monument. În zonă au apărut şi afaceri care au încearcat să profite de faima locului.

„Am făcut această pensiune tocmai din acest motiv, având acest teren și știind că este centrul țării”, a povestit Elena Curcean, managerul pensiunii din Dealu Frumos.

Dar tehnologia ultramodernă de cartografiere folosită de specialiştii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca a demonstrat că centrul ţării este, de fapt, la 30 de kilometri distanță de Dealu Frumos, în sud-estul satului, în municipiul Făgăraş.

„La vremea respectivă, când probabil s-a calculat centrul s-a folosit probabil un alt aparat matematic, alte date, alte input-uri şi s-a ajuns la rezultatul respectiv”, a explicat Ioan Rus, conferenţiar la Facultatea de Geografie a UBB Cluj-Napoca.

biserica fortificata din dealu frumos
Biserica fortificată din Dealu Frumos. Foto: Stbichler via Wikimedia Commons

Centrul României, lângă un câmp părăsit

Conform noilor date, centrul ţării este la ieşirea din Făgăraş, spre Braşov. În stânga e un câmp părăsit, iar în dreapta o staţie de gaz. Coordonatele geografice exacte sunt 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

Dar autoritățile din județul Sibiu nu doresc să renunțe la promovarea satului Dealu Frumos drept centrul țării.

„Nu se pot schimba obiceiurile peste noapte. Probabil o să rămână în continuare ca centrul turistic și de atracție pentru trecători. Este un peisaj frumos”, a declarat Marius Bârsan, viceprimarul comunei Merghindeal, din care face parte satul Dealu Frumos.

Acum, și locuitorii din Făgăraș doresc să își promoveze localitatea drept centrul României. „Ar veni mai mulţi turişti, am prezenta o curiozitate mai mare pentru alţii”, a declarat un localnic.

„Cred că orice investitor s-ar plasa în centrul unei ţări”, a precizat și George Cîrje, viceprimarul municipiului Făgăraş.

Modificarea le ridică probleme și editorilor manualelor de geografie, în care Dealu Frumos este trecut drept centrul georgrafic al României.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Eclipsa parțială de Soare din 20 martie. Ce vom putea vedea din România
Un nou centru pentru copiii care suferă de autism sau de sindromul Down, în România
Premieră în justiția din România. Suma uriașă pe care trebuie să i-o returneze iubitului după ce a anulat nunta