Europa are o mulţime de oraşe frumoase, însă „invazia” de turişti face ca strălucirea unor capitale ca Paris, Madrid sau Roma să fie eclipsată de eterna agitaţie turistică din aceste metropole.

În acest articol, descoperim 12 cele mai frumoase orăşele din Europa, în care găsim frumuseţe pură, dar şi linişte.

Albarracin, Spania

O bucăţică din Spania medievală a fost extrem de bine conservată în satul Albarracin, din regiunea Aragon, din nord-estul Peninsulei Iberice.

Înconjurat de dealuri, satul din provincia Teruel este plin de atracţii, de la aleile romantice şi casele superbe ale localnicilor până la impunătoarele castele şi capele. Deasupra satului se află o minunată catedrală ridicată în stilul Mudéjar, care încântă turiştii cu superbele sale ornamente inspirate din arta islamică.

Satul, locuit astăzi de aproximativ 1.000 de locuitori, a avut însă o importanţă deosebită în Evul Mediu, fiind capitala unui regat taifa. Regatele taifa au fost state musulmane independente care s-au format după distrugerea califatelor. Unele dintre aceste regate au plătit chiar tribut creştinilor, pentru a-şi menţine independenţa.

cele mai frumoase orăşele albarracin spania
Foto: Xabier Armendaritz, Wikimedia Commons

Reine, Norvegia

cele mai frumoase orasele din europa reine norvegia
Foto: Petr Smerkl, Wikimedia Commons

Reine este un mic oraş pescăresc. Orăşelul se află pe insula arctică Moskenesøya şi numără doar 329 locuitori.

Colmar, Franţa

cele mai frumoase orasele colmar franta
Foto: Wikimedia Commons

Colmar este considerată o adevărată capitală a vinurilor. Orăşelul a fost fondat în secolul al XIII-lea şi a primit în scurt timp porecla de „Mica Veneţie”, datorită canalelor care se întind de-a lungul străzilor cu puternic iz medieval.

Bled, Slovenia

cele mai frumoase orasele bled slovenia
Foto: Adiel Io, Wikimedia Commons

Oraşul Bled a fost fondat în anul 1004 şi dăruit, datorită frumuseţii sale, unui mare cleric al acelor vremuri, episcopul de Brixen. Castelul Bled se află în mijlocul lacului cu acelaşi nume, aflat la marginea oraşului. Orăşelul este locuit de 5.000 de oameni şi este cunoscut mai ales datorită superbelor sale spa-uri.

Hallstatt, Austria

cele mai frumoase orasele hallstatt austria
Foto: Wikimedia Commons

Hallstatt este una dintre cele mai vechi aşezări de pe actualul teritoriu al Austriei. Aşezarea a fost fondată în anul 5000 î.Ch. pentru a exploata vastele rezerve de sare din superbii munţi care înconjoară locul.

Manarola, Italia

cele mai frumoase orasele manarola italia
Foto: Chensiyuan, Wikimedia Commons

Manarola este un oraş medieval format din case colorate diferit, ridicate pe stâncă. Oraşul este cunoscut pentru vinurile sale, dar şi prin lucrările lui Antonio Discovolos, un pictor care s-a îndrăgostit de aceste locuri.

Bibury, Anglia

cele mai frumoase orasele bibury anglia
Foto: Saffron Blaze, Wikimedia Commons

Este numit adesea cel mai frumos oraş din Anglia. Şi nu degeaba. Oraşul a fost menţionat pentru prima dată într-un izvor scris care datează din 1086. Acum, turistul care păşeşte în acest oraş are senzaţia că vizitează un care încă „rătăceşte” în secolul al XIX-lea.

Annecy, Franţa

cele mai frumoase orasele annecy franta
Foto: Myrabella, Wikimedia Commons

Oraşul rivalizează frumuseţea Alpilor care îl înconjoară. Aşezarea s-a dezvoltat în jurul unui castel ridicat în secolul XIV şi este străbătută de mici canale ce pornesc din superbul Lac Annecy.

Tenby, Ţara Galilor

În galeză, „tenby” înseamnă „mica fortăreaţă a peştilor”. Oraşul, apărat natural şi cu acces la Marea Irladei şi la Oceanul Atlantic, a fost fondat încă din anul 900 d.Hr.

Eze, Franţa

cele mai frumoase orasele eze franta
Foto: Jimi Magic, Wikimedia Commons

Eze este o înşiruire de sate cu mai puţin de 3000 de locuitori, aşezate de-a lungul Rivierei Franceze, pe un deal care oferă privelişti uimitoare. Locurile acestea au fost populate încă din anul 2000 î.Ch.

Ericeira, Portugalia

cele mai frumoase orăşele ericeira portugalia
Foto: Francisco Antunes, Wikimedia Commons

Orăşelul are 7.000 de locuitori, care au de ales între, atenţie, 40 de plaje! Aşadar, este locul în care vei găsi mereu un loc liber pentru a-ţi întinde prosopul. Aşezarea a fost fondată în secolul al XIII-lea, când abundenţa de arici de mare a adus oameni şi bunăstare în zonă.

Vestmannaeyjar, Islanda

cele mai frumoase orăşele islanda
Foto: Hansueli Krapf, Wikimedia Commons

Orăşelul se află pe o insulă cu intensă activitate vulcanică. În 1973, întreaga populaţie a fost evacuată atunci când o erupţie a distrus câteva zone din oraş. Insula este un adevărat monument al biodiversităţii – 150 de specii de plante de aici sunt unice în lume, iar milioane de păsări cuibăresc în stâncile de pe insulă.