Cele mai frumoase 30 de orașele din Europa. O destinație din România, printre ele

gua humorului
Primăria din Gura Humorului. Foto: Cezar Suceveanu (Wikimedia Commons)

Un sondaj efectuat printre agenții de turism din Japonia plasează un oraș românesc printre cele mai frumoase 30 de orașe mici din Europa.

300 de agenți de turism niponi au participat la studiul efectuat de Asociația Japoneză a Agenților de Turism, iar destinațiile din acest TOP 30 vor fi intens mediatizate în acest an printre turiștii japonezi, relateză The Telegraph.

Destinația românească aleasă de agenții japonezi este Gura Humorului. Stațiune bucovineană cu doar 13.000 de locuitori, Gura Humorului atrage în primul rând prin mediul natural și bisericile de aici (Voroneț fiind cea mai cunoscută dintre acestea). Totuși, merită menționate și Biserica romano-catolică Preasfânta Treime, ridicată în 1811, Biserica ortodoxă Sfinții Împărați Constantin și Elena (1862) și Singagora Mare din Gura Humorului (1871).

Alte clădiri care merită vizitate sunt primăria orașului (construită în 1901) și judecătoria (1904). O arhitectură interesantă găsim și la Gara Veche, denumită oficial Gara Gura Humorului Oraș.

În oraș a fost amenajată și o pârtie de schi lungă de 1,35 kilometri, „Șoimul”, dotată cu instalație de produs zăpada, telescaune și nocturnă pe întreaga lungime.

În zona Ariniș, se află un Parc Dentrologic, dar și o pisicină acoperită de dimensiuni olimpice, alături de un bazin de înot destinat copiilor. Tot în această zonă sunt opt terenuri de sport și un patinoar artificial.

Pe malul drept al râului Moldova, în apropierea zonei de acces spre pârtie, a fost amenajată o zonă de campare dotată cu toate utilitățile necesare rulotelor.

Unele dintre orașele prezente în acest top 30 se pregătesc deja de sosirea unui număr mare de turiști japonezi. De exemplu, în singura destinație britanică din acest top, orășelul galez Conwy, un restaurant a creat un altfle de sushi, pe care l-a denumit „wushi” (litera W vine, desigur, de la numele țării în limba proprie, Wales).

Singurele țari care au câte două orășele în acest top sunt Franța (Saint-Cirq-Lapopie și Riquewihr), Italia (Civita di Bognregio și Procida) și Germania (Quedlinburg și Bernkastel-Kues)

Orașele incluse în top sunt:

Gura Humorului, România

Berat, Albania

Civita di Bagnregio, Italia

Procida, Italia

Kilkenny, Irlanda

Conwy, Țara Galilor

Lech, Austria

Hindeloopen, Olanda

Lefkara, Cipru

Rovinj, Croația

Soglio, Elveția

Visby, Suedia

Setenil de las Bodegas, Spania

Piran, Slovenia

Vlkolinec, Slovacia

Marianske-Lazne, Cehia

Quedlinburg, Germania

Bernkastel-Kues, Germania

Golyazi, Turcia

Reine, Norvegia

Sopron, Ungaria

Koprivștița, Bulgaria

Porvoo, Finlanda

Saint-Cirq-Lapopie, Franța

Riquewihr, Franța

Sint-Martens-Latem, Belgia

Zalipie, Polonia

Monsanto, Portugalia

Ohrid, Macedonia

Kotor, Muntenegru

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.