Cele 3 tactici ale antreprenorilor de succes, pentru evitarea riscurilor

Trei trucuri ale antreprenorilor de succes. Foto: Shutterstock/Copyright:skyNext
Trei trucuri ale antreprenorilor de succes. Foto: Shutterstock/Copyright:skyNext

Unul dintre cele mai mari mituri legate de antreprenori este acela că ei sunt oameni care își asumă riscuri. Însă acest lucru nu este în totalitate adevărat. Antreprenorii de succes știu cum să evite anumite riscuri.

În momentul în care îți lansezi o afacere, obiectivul tău principal este să obții profit și să îți amortizezi investiția inițială, iar grija ta principală este să faci tot ce îți stă în putere pentru a evita un eșec costisitor din toate punctele de vedere. Antreprenorii de succes fac tot ce le stă în putință pentru a minimiza riscurile, atunci când nu le pot evita cu totul, și știu cum să se protejeze de cele care le-ar putea îngropa businessurile. Iată ce ar trebui să înveți de la ei pentru un management excelent al riscului în afacerea ta:

Protejarea businessului tău este prioritară

Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci pentru a-ți proteja afacerea este să îți asiguri sediul împotriva oricărui dezastru sau pericol. Poate că ai impresia că sediul în care îți desfăşori activitatea nu este atât de important și îl poți schimba oricând. Însă trebuie să iei în calcul că acesta va fi locul în care vei ține toate documentele importante, contractele, aprobările, autorizațiile și alte acte esențiale pentru a-ți desfășura activitatea. Să le pierzi pe toate este o lovitură uriașă pentru orice antreprenor și poate fi suficient pentru a-ți pune afacerea pe pauză mai mult timp. Dacă optezi pentru o astfel de soluție eficientă împotriva riscurilor, care te protejează inclusiv de pierderile de venituri cauzate de întreruperea temporară a activității, vei fi acoperit în fața oricărui risc.

Economisește-ți banii, nu îi cheltui

Există numeroase exemple ale unor antreprenori care au eșuat abia după ce și-au pus afacerea pe picioare, pentru că au pornit cu mentalitatea că au suficient de mulți bani pentru a-și permite să piardă o parte din ei. Acest lucru poate însemna aventurarea în investiții riscante, cu șanse mici de reușită, împrumuturi nesigure, extinderea pe o piață foarte puțin studiată sau cheltuirea banilor fără un scop clar.

Oricât de tentat ai fi să te folosești la maximum de profiturile pe care le-ai obținut, este bine să tratezi fiecare decizie de investiție cu aceeași grijă cu care ai făcut-o când ai pus bazele businessului tău. Cântărește argumentele pro și contra, ascultă-ți instinctul, cere părerea celor din jur și dacă toate semnele indică să nu faci o investiție, atunci nu te baza pe faptul că ai suficienți bani pentru a-ți permite și pierderi. Niciun antreprenor de succes nu se bazează pe această mentalitate pentru a-și crește afacerile și nici tu nu ar trebui să o faci.

Antreprenorii de succes se autoeducă

Când ai decis să te lansezi în mediul de afaceri, cu siguranță ai învățat multe lucruri din mers. Însă asta nu înseamnă că ar trebui să te bazezi doar pe experiența ta. Un antreprenor bun nu trebuie să fie doar un manager excepțional, ci trebuie să își înțeleagă businessul sub toate aspectele sale. Asta înseamnă că va trebui să te pui la punct cu tot ceea ce presupune întreg procesul de vânzare, să înveți noțiuni de bază în marketing și promovare, să înțelegi câteva dintre noțiunile financiare și de contabilitate. Astfel vei reuși să supervizezi mai eficient activitatea businessului tău și să înțelegi importanța fiecărui departament și al fiecărui om pe care îl angajezi.

Dacă ții cont de aceste sfaturi, vei lua decizii corecte, informate și vei scădea riscul de a pierde bani sau de a eșua cu afacerea ta. Riscurile sunt inevitabile, însă este important să înveți să recunoști momentele în care este bine să ți le asumi, astfel încât businessul tău să se dezvolte ferit de pericole.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:skyNext

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.