Cel mai de temut adversar al lui Putin, asasinat. Obama cere găsirea vinovaților

Nemțov
Nemțov la protest Foto: Facebook Boris Nemtsov

Cel mai mare adversar al lui Vladimir Putin, liderul opoziției ruse, Boris Nemțov, a fost împușcat mortal azi-noapte în apropierea Kremlinului, cu doar o zi înaintea unui protest antiguvernamental.

Ministrul rus de Interne a declarat că asasinatul s-a petrecut în apropierea Kremlinului, iar Nemtov a fost ucis cu patru focuri de armă trase în spate dintr-o mașină care trecea  pe lângă victimă.

Opoziția consideră acest deces drept un asasinat, pe fondul unei atmosfere de intoleranță față de orice disident. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a prezentat condoleanțe familiei lui Nemțov și a calificat crima drept o provocare.

Fostul vicepremier în anii 90, în vârstă de 55 de ani, a criticat în ultima perioadă ineficiența Guvernului, corupția tot mai accentuată, dar și politica pe care Kremlinul o are față de Ucraina, iar la începutul lunii a declarat că mamei sale îi este teamă că Putin îl va ucide. Nemțov a fost întrebat atunci dacă și el se gândește la un asasinat și a răspuns la acel moment foarte ferm:

„Dacă îmi era teamă, nu aș fi condus un partid de opoziție”.

Cu câteva ore înainte de a muri, politicianul l-a criticat dur pe Vladimir Putin la o emisiune pentru că a plonjat Rusia în criză prin politica sa nebună, agresivă și mortală de război împotriva Ucrainei și a declarat că Rusia are nevoie de o reformă politică.

El a mai spus la postul de Radio Ecoul Moscovei: „Atunci când puterea se concentrează în mâinile unei singure persoane, iar această persoană conduce pentru totdeauna, acest lucru va conduce la o catastrofă absolută”.

Nemțov era un adversar de temut în Rusia
Nemțov era un adversar de temut în Rusia

Nemțov lucra în ultima perioadă la un raport detaliat în care urma să prezinte dovezi despre care credea că arată implicarea directă a Rusiei în rebeliunea separatistă din Ucraina care a avut loc în luna aprilie a anului trecut. Deși Ucraina și Occidentul consideră că Rusia susține rebelii cu arme, liderii de la Kremlin neagă această acuzație pe care Nemțov voia să o demonstreze Occidentului.

Și președintele american Barack Obama și-a prezentat condoleanțe familiei lui Nemțov și i-a cerut Guvernului rus să îi găsească mai repede pe cei care sunt responsabili de moartea acestuia. Secretarul de Stat american John Kerry a declarat că Nemțov a fost un partener de nădejde pentru Statele Unite, care și-a dedicat viața unei Rusii mai democratice „și unor relații puternice între Rusia și vecinii și partenerii săi, inclusiv Statele Unite”.