Cea mai mare tabără de refugiați din lume se închide. Ce se va întâmpla cu o jumătate de milion de oameni?

”Această decizie nesăbuită este o renunțare la datoria guvernului de a-i proteja pe cei vulnerabili. Mii de vieți sunt puse în pericol”, avertizează organizația Amnesty International.

Kenya a anunțat că își va închide toate taberele de refugiați, măsura urmând să afecteze peste 600.000 de oameni.

Guvernul statului african spune că a fost forțat să ia această decizie de ”condițiile economice foarte grele”, dar și din motive de securitate și de protecție a mediului.

Printre taberele care vor fi închise este și cea mai mare din lume, Dadaab, în apropiere de granița cu Somalia, care este casă provizorie pentru peste 300.000 de oameni,

”Kenya ia în considerare interesele care țin de securitatea națională și decide că nu mai poate să găzduiască refugiați. Guvernul kenyan recunoaște că decizia va avea consecințe adverse în rândul refugiaților și cere comunității internaționale să ajute”, a precizat Karanja Kibicho, secretar al Ministerului de Externe, citat de The Independent.

Kenya se teme de infiltrarea teroriștilor Al-Shabaab în taberele de refugiați și, implicit, pe teritoriul său.

Există, însă, numeroși critici ai acestei decizii. ”Ar putea duce la întoarcerea a mii de refugiați în țările lor de origine, acolo unde viețile le sunt amenințate”, a spus Muhtoni Wanyeki, directorul regional al organizației umanitare Amnesty International, pentru sursa citată.

Și grupul Medecins sans Frontieres cere guvernului kenyan să își reevalueze decizia, precizând că ”sute de mii de oameni au nevoie disperată de ajutor”.

Recomandările editorilor GreatNews:

Un oraș din România, fotografiat de la 400 de kilometri de Pământ în ziua de Paști
Primul anticorp uman transformat în medicament anti-cancer. Ucide selectiv celulele bolnave
Ochelarii care îi fac pe orbi să vadă. Un copil de 12 ani și-a văzut mama pentru prima dată