Cea mai controversată carte a secolului trecut din nou în librării, după 70 de ani

Mein Kampf
Mein Kampf Foto: de.wikipedia.org

Una dintre cele mai controversate cărți ale secolului trecut, „Mein Kampf”, a lui Adolf Hitler, va fi retipărită, pentru prima oară de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Cartea fostului lider al Germaniei naziste care a devenit un fel de „biblie a naziștilor” se va regăsi din nou pe rafturile librăriilor din Germania, într-o ediție nouă.

Cartea scrisă de Adolf Hitler se împarte în două volume: Eine Abrechnung (O socoteală), publicată pe 18 iulie 1925 și Die nationalsozialistische Bewegung (Mișcarea Național-Socialistă), publicată în 1926.

Eine Abrechnung este alcătuită din 12 capitole, iar Die nationalsozialistische Bewegung este alcătuită din 15 capitole.

Hitler a conceput cartea între 1923-24, când a fost deținut în închisoarea din Landsberg am Lech în Bavaria. Cartea a fost dactilografiată în închisoare de complicele Rudolf Hess și cuprinde „soluții” la problema evreiască, iar astăzi reprezintă pentru naziști și pentru neo-naziștii din Al Doilea Război Mondial cartea care a pus bazele național-socialismului.

O interdicţie a republicării manifestului nazist se află în vigoare în ţară de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, iar copyrightul este deţinut de către landul Bavaria, dar urmează să expire în decembrie, potrivit Washington Post.

Noua ediţie, care este produsă şi publicată de Institutul pentru Istorie Contemporană – finanţat cu fonduri publice – va fi un volum puternic adnotat, de 2.000 de pagini, în principal note critice şi analize și este considerat drept un „important instrument istoric şi educaţional”.

Mai mulți supraviețuitori ai Holocaustului se declară scandalizați de republicare și se opun acestui lucru care aduce aminte cât de determinat era Hitler ca să scape de evrei.

„Această carte este răul. Este cel mai rău pamflet antisemitic şi un ghid pentru Holocaust”, a declarat Charlotte Knobloch, conducătoarea comunităţii evreieşti din Munchen pentru publicația Time.

Primul tiraj va apărea anul viitor, dacă nu va interveni o nouă interzicere. În prezent, deși a fost interzică republicarea în Germania, cartea s-a găsit ușor online în multe țări, inclusiv în Canada și în Statele Unite.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.