Ce simți imediat după ce te lași de fumat

FOTO: Martin Büdenbender/Pixabay.com
FOTO: Martin Büdenbender/Pixabay.com

Medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului național „Stop Fumat”, spune că primele simțuri care se îmbunătățesc la scurt timp după ce te lași de fumat sunt gustul și mirosul.

„Cele mai mari beneficii sunt cele ale aparatului cardiovascular: inima şi vasele de sânge sunt cele mai câştigate. Circulaţia are loc mai uşor.

Dispare fenomenul de vasoconstrucţie a venelor, se normalizează cantitatea de dioxid de carbon din sânge, dispare senzaţia de picioare grele, toate organele primesc mai mult oxigen, tensiunea arterială scade în primele câteva zeci de minute de la renunţarea la fumat.

Plămânii au şi ei de câştigat, însă nu din perspectiva micşorării riscului de cancer pulmonar. Însă primele efecte sunt cele ale ameliorării respiraţiei: creşterea capacităţii de efort, senzaţia că nu mai gâfâi. Acest lucru se întâmplă în 2-4 săptămâni”, a spus medicul Magdalena Ciobanu, pentru Digi24.

Medicii mai spun și că se schimbă foarte mult starea psihică, după ce trece perioada sevrajului. Cei mai mulți foști fumători constată că se simt „mai liberi” și își dau seama că nu sunt nervoși și arțăgoși, așa cum credeau că vor deveni după ce renunță la obiceiul fumatului.

Medicul pneumolog Magdalena Ciobanu a mai spus, pentru Digi24, și că se îmbunătățește memoria, pentru că fumatul scade nivelul de oxigen din sânge, iar sinapsele dintre neuroni, care stau la baza învățării, nu mai au aceeași eficiență.

Tot la câteva zile după ce te lași de fumat, pielea începe să își recapete aspectul, pentru că tegumentul este oxigenat mult mai bine.

FOTO: Martin Büdenbender/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.