Întreaga Europă va fi afectată de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar imigranții sosiți în Regatul Unit din alte state membre UE sau cei care se gândesc să vină în viitor vor fi și ei influențați de rezultatul referendumului de joi, 23 iunie, se arată într-o analiză realizată de site-ul de știri euronews.com.
Potrivit cifrelor ONU, în Marea Britanie trăiesc în jur de 3,3 milioane de cetățeni europeni care nu sunt britanici. Datorită principiului libertății de mișcare, restricțiile aplicate în cazul lor sunt minime.
Până în acest moment este neclar care vor fi consecințele ieșirii Marii Britanii din UE și cum anume vor fi afectați imigranții care sunt deja în regat.
În această nesiguranță, mulți imigranți din UE au început să aplice pentru cetățenia britanică.
Polonezii sunt cei mai numeroși imigranți din UE veniți în Marea Britanie: 883.000, potrivit datelor ONU. Aceștia sunt urmați de irlandezi (411.000), de germani (297.000) și de români (229.000).
În cazul unei ieșiri, consecințele depind foarte mult de tratatele viitoare care vor fi încheiate între Bruxelles și Londra: este foarte posibil să se facă o diferență între imigranții care sunt deja în Marea Britanie și cei care vor veni în viitor.
Însă nu se va întâmpla nimic peste noapte, mai notează euronews.com, deoarece Marea Britanie va continua să rămână o țară membră a UE până când procedura de ieșire va fi pusă în practică. Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, pe care premierul britanic David Cameron a declarat că îl va invoca, impune un termen limită de doi ani.
„Cu siguranță, nimeni nu își imaginează deportări în masă. Chiar și cel mai vocal susținător al ieșirii, liderul Nigel Farage al partidului UKIP, a spus că imigranții din UE care au venit în Marea Britanie legal vor avea dreptul să rămână. Campania celor care vor ieșirea din UE susține că drepturile muncitorilor din UE care sunt deja în Marea Britanie nu vor fi afectate”, se mai arată în analiza Euronews.
Dacă aţi fi în locul britanicilor, aţi vota ieşirea sau rămânerea în UE? SONDAJ online
Cazul cetățenilor europeni care vor dori să se mute în viitor în Marea Britanie ar putea fi mult mai problematic: esența campaniei pentru ieșirea din UE stă chiar în ideea controlării granițelor Marii Britanii pentru a stopa valul de imigranți din țările UE.
Este foarte probabil că, în cazul unei ieșiri a englezilor din UE, imigranții din Uniune – deci inclusiv românii – nu vor mai avea dreptul de a munci și de a locui fără restricții în această țară. Cei care susțin ieșirea din UE au sugerat aplicarea unui sistem care să încurajeze imigranții talentați care vor să se stabilească în Marea Britanie.
Potrivit unui raport prezentat de „Financial Times”, cele mai afectate sectoare economice – care riscă să rămână fără mână de lucru – vor fi industria hotelieră, restaurantele, agricultura, construcțiile, producția, energia și transportul.
„Nimeni nu înțelege cu adevărat complexitatea ieșirii din UE deoarece nimeni nu a părăsit acest club până acum”, a declarat pentru „Financial Times” Jurga McCluskey, de la compania de audit Deloitte.
„Dacă ieșim, tabloul imigrației se va schimba semnificativ – nu în privința a ceea ce facem, ci în privința oamenilor cu care alegem să lucrăm. Cine vor fi acei imigranți?”, a mai spus reprezentanta companiei.
Dacă acest articol vi s-a părut interesant, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.
Recomandările editorilor GreatNews:
Un asasinat care poate schimba istoria. Ultimele cuvinte ale deputatei pro-UE ucisă în Anglia
26 de ani de cod roșu într-o Românie fără soluții: “Nu poți să stai aici o viață”
Dacă aţi fi în locul britanicilor, aţi vota ieşirea sau rămânerea în UE? SONDAJ online
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: