Ce scumpește sau ieftinește o locuință. Piscina adaugă 550 euro la prețul final

Starea balconului, a instalațiilor, existența piscinei, a foișorului sau a garajului sunt componente auxiliare ale unei locuințe care scad sau cresc prețul unei proprietăți și ajung să joace un rol crucial în determinarea unei tranzacții.

Astfel, potrivit prețurilor stabilite în Grila Notarilor pentru 2015, citate de imopedia.ro, o proprietate cu bazin de înot sau piscină este mai scumpă, în medie, cu 550 euro față de una obișnuită.

Și asta în timp ce, garajul subteran crește prețul proprietății, în medie, cu 300 euro iar cel suprateran scumpește proprietatea cu 265 euro.

Potrivit Grilei Notarilor, boxele și pivnițele adaugă o valoare medie de 155 euro unei locuințe, iar terasele amenajate scumpesc locuința cu 145 euro.

Dacă locuința cumpărată este dotată cu un foișoar de lemn, prețul crește, în medie, cu 120 de euro.

Calculul final al prețului se va face în funcție de suprafața desfășurată (mp), precizează cei de la imopedia.ro.

La polul opus, există și factori care scad valoarea locuinței.

Tot ce scade sub nivelul de finisaje medii și o stare tehnică bună, este sancționat de clienți, un preț mai mic ajungând să fie dat chiar și de starea balconului sau a trotuarului.

În Grila Notarilor există o formulă de calcul a corecției de preț, raportat la acești factori.

În cazul în care lipsesc instalațiile, se aplică o corecție de 0,90 la valoarea orientativă, în formula de calcul a notarilor.

Lipsa finisajelor aduce o corecție de 0,75, iar lipsa anvelopei atrage după sine o corecție de 0,85.

„La clădirile care prezintă risc seismic ridicat, identificate cu “bulina roșie” ca urmare a expertizării tehnice de rezistență și stabilite, conform prevederilor, se aplică o reducere de 30%” au precizat reprezentanți ai Euro Epert & Expert Valuation.

 

Dacă acest articol v-a fost util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.