Ce salarii câștigă șefii Băncii Naționale a României

Mugur Isărescu
Mugur Isărescu. Foto: bnr.ro

Banca Națională a României a anunțat că va publica, începând cu data de 1 septembrie, salariile pe care le au membrii conducerii executive și indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație.

„Începând cu data de azi, 1 septembrie, pe website-ul BNR (în secțiunea „Conducere și organizare”) vor fi publicate informații legate de politica salarială din Banca Națională a României. Informațiile vor fi actualizate anual.

Pentru conducerea executivă (guvernator, prim-viceguvernator, viceguvernatori) se publică următoarele date: veniturile standard lunare nete formate din salariul net lunar și indemnizația lunară netă primită în calitate de președinte, vicepreședinte sau membru al Consiliului de Administrație”, a explicat Suciu.

La aceste venituri se adaugă alte drepturi bănești, acordate anual, în cuantum total de maximum 2,6 salarii lunare nete, indemnizația de pensionare, diferențiată după caz, în funcție de vechimea în BNR (în cuantum de maxim 12 salarii, după minimum 6 ani de vechime), participarea la profitul realizat de BNR în funcție de rezultatele financiare anuale, după impozitare și virarea celorlalte obligații (în sumă de maxim un salariu lunar net).

„Pentru alți salariați cu funcții de conducere (director, director adjunct, șef serviciu) se publică grilele standard ale salariilor nete lunare cu specificarea limitelor minime și maxime. Am decis să publicăm sumele nete pentru membrii Consiliului de Administrație, numiți politic, și doar grilele salariale pentru directori (…) pentru că este foarte important ca acești oameni, care se formează în timp, să fie păstrați în bancă”, a mai adăugat Suciu.

Potrivit datelor BNR, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, are un salariu net de 42.727 lei la care se adaugă indemnizația de membru al Consiliului de Administrație al băncii, de 18.476 lei. Prim-viceguvernatorul Florin Georgescu primește un salariu net de 40.430 lei și o indemnizație de membru al CA de 18.313 lei, iar viceguvernatorul Liviu Voinea încasează un salariu de 37.764 lei și o indemnizație de membru al CA de 17.103 lei.

De asemenea, se mai acordă anual și alte venituri precum o indemnizație de vacanță, care reprezintă 100% din salariul net lunar, alte drepturi bănești de maximum 1,6 salarii nete lunare precum și o sumă din fondul de participare a salariaților la profit, care variază în funcție de cuantumul fondului constituit potrivit prevederilor art. 43 din Legea nr. 312/2004, fără a se depăși un salariu net lunar.

https://greatnews.ro/50-000-de-euro-pentru-romanii-care-se-intorc-tara-si-isi-fac-o-afacere/