Ce s-a găsit în borșul de pește de la mănăstire servit la spitalul unde 3 pacienți au murit intoxicați

spitalul de psihiatrie murgeni
Spitalul de Psihiatrie Murgeni. Foto: Facebook

3 bacterii periculoase au fost descoperite în borșul de pește de la mănăstire servit la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, unde 3 pacienți au murit după ce s-au intoxicat, arată un document publicat de „Libertatea”.

La data de 23 noiembrie, 3 oameni au murit, iar alți 29 de pacienți s-au îmbolnăvit, după ce au consumat borș de pește primit de pomană de la Mănăstirea Florești.

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui au prelevat probe din mâncarea de pește servită pacienților, precum și din mai multe converse de pește și caserole de icre.

În borșul de pește s-au identificat 3 bacterii:

  • Clostridium perfringen, cu valori de 1,64 milioane de unități formatoare de colonii / gram (ufc/g)
  • Bacillus cereus, cu valori de 3.091 ufc/g
  • Cerulida, cu valori de 945,98 ufc/g

Clostridium perfringen face parte din flora normală din intestinele umane, însă valorile tipice sunt mult mai mici, de circa 1.000 ufc/g, potrivit „Jurnalului de Patologie Clinică”. De regulă, un număr mare, de peste 1 milion ufg/g, indică o infecție cu C. perfringen, notează și BMC Microbiology.

În ceea ce privește bacteria, Bacillus cereus, aceasta formează două toxine responsabile pentru intoxicația alimentară, în general când numărul de bacterii depășesc 100.000 pe gram de hrană, deși există și cazuri cunoscute de otrăvire în care concentrația a fost cu mult sub 6.000/g, se mai arată în documentul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.