Ce muzică ar trebui să asculte medicii în sala de operații

FOTO: sasint/Pixabay.com
FOTO: sasint/Pixabay.com

Medicii care obișnuiesc să asculte muzică în sala de operații au numai de câștigat în urma acestui lucru, deoarece muzica îi ajută să fie mai puțin anxioși.

Serialele și filmele medicale în care medicii puneau la volum maxim muzică clasică sau chiar muzică rock îi intrigă încă pe telespectatori, deoarece nu știu dacă și în realitate se întâmplă acest lucru și cât de benefic este pentru doctori și pentru pacienți.

O echipă de cercetători de la Cardiff University Hospital din Ţara Galilor a analizat ce cântece sunt cele mai potrivite pentru a fi ascultate în sălile de operaţii şi a întocmit o listă „amuzantă” cu piese pop şi rock ce ar putea fi utilizate în timpul intervenţiilor chirurgicale, dar şi una cu melodii care, în mod clar, nu sunt o idee bună, potrivit bbc.com.

Astfel, pe lista cântecelor indicate se află piesele „Stayin Alive”, a trupei Bee Gees, „Smooth Operator”, a lui Sade, „Wake me up before you go-go”, a trupei Wham, „Comfortably Numb”, cântată de Pink Floyd, şi „Fix You” a trupei Coldplay.

Cântecele „Another one bites the dust”, al trupei Queen, „Everybody hurts”, interpretat de REM, „Knives Out” de la Radiohead, „Scar Tissue”, al trupei Red Hot Chilli Peppers, şi „Knockin’ on heaven’s door” al lui Bob Dylan sunt considerate total nepotrivite pentru a fi ascultate în timpul unei operaţii, mai ales dacă pacientul este anesteziat parțial.

Chiar dacă listele cu melodii sunt amuzante și în spiritul sărbătorilor, beneficiile muzicii sunt cu adevărat importante pentru doctori și pentru cei care se află în sala de operații.

Potrivit cercetătorilor, circa 80% dintre medicii şi asistentele care participă la intervenţii chirurgicale au declarat că muzica îi ajută atunci când operează. De asemenea, participanţii la studiu au spus că muzica este ascultată în 62% – 72% din timpul petrecut în sala de operaţii, melodiile fiind alese, cel mai adesea, de chirurgul principal.

Studiul a fost publicat în ediţia de Crăciun a British Medical Journal și mai arată că echipele medicale consideră că muzica îmbunătăţeşte comunicarea între membrii săi, reduce anxietatea şi îmbunătăţeşte eficienţa.

Atunci când ascultă muzică în sala de operații, performanțele medicale ale chirurgilor sunt îmbunătățite, deoarece capacitatea de concentrare crește foarte mult.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.