Curtea Constituțională a decis dacă Liviu Dragnea poate să fie sau nu premierul României

liviu dragnea
Liviu Dragnea. Foto: Biruitorul via Wikimedia Commons

Persoanele condamnate penal nu pot face parte din Guvern, a decis Curtea Constituţională. CCR a hotărât astăzi, 4 mai, să respingă sesizarea Avocatului Poporului privind legea care nu le permite persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern, anunță Digi24.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, sesizase Curtea Constituțională cu privire la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern.

Mai exact, Articolul 2 din Legea 90/2001 prevede că „pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Dacă articolul ar fi fost declarat neconstituțional, atunci Liviu Dragnea ar fi putut ocupa funcția de premier al României sau oricare altă funcție în Guvern.

Însă CCR a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a sesizat CCR pe 5 ianuarie, a doua zi după învestirea Guvernului Grindeanu. Victor Ciorbea a spus că actul normativ este discriminatoriu, iar formularea „nu au suferit condamnări penale” – neclară.

Condamnarea penală a lui Liviu Dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat definitiv la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumului. În acest dosar Dragnea a fost acuzat că și-a folosit influenţa și autoritatea deținute în cadrul partidului în scopul obţinerii pentru sine sau altul de foloase necuvenite.

De-a lungul timpului, Liviu Dragnea a declarat în repetate rânduri că sentința i se pare nedreaptă, iar la un moment dat a precizat inclusiv că o va ataca la CEDO.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.