Cazul enoriașilor care au primit „interzis” la Dumnezeu. Explicațiile unui fost judecător

Pentru prima dată în istoria Bisericii Ortodoxe, trei enoriași din Vrancea au fost excomunicați. Aceștia au fost „alungați” din biserică, nu mai au voie la spovedanie, împărtășanie și nici de preot la înmormântare, după ce s-au împotrivit și au protestat față „exilarea” preotului Georgică Vatră, alături de care au ctitorit Biserica „Sfântul Andrei” din Focșani.

Cei trei enoriași pensionari au fost acuzați că au creat „un grup schismatic de presiune cu comportament sectar”.

Un fost judecător, fost președinte al Tribunalului Vrancea, Adrian Toni Neacșu, a explicat pe blogul său că regulamentul Bisericii Ortodoxe se aplică doar clericilor și nu enoriașilor.

„Sancţiunea excluderii din Biserică pare a veni la propriu din senin, nu este reglementată juridic nicăieri, în nici o reglementare scrisă a Bisericii ortodoxe, competenţele disciplinare ale organelor bisericeşti privesc doar personalul clerical, iar comunicarea juridică a Bisericii în jurul acestei teme este plină de erori. Aş mai face câteva precizări. Mai întâi, potrivit art. 1 din Statutul BOR „Biserica Ortodoxă Română este comunitatea creştinilor ortodocşi, clerici, monahi şi mireni, constituiţi canonic în parohii şi mânăstiri din eparhiile Patriarhiei Române aflate în interiorul şi în afara graniţelor României”.

Apoi, în mod curent instanţele judecătoreşti resping ca nefiind de competenţa lor plângerile împotriva hotărârilor autorităţilor disciplinare bisericeşti. Biserica are organizare autonomă, iar hotărârile disciplinare nu pot fi contestate în faţa instanţelor civile. Până acum însă s-a pus doar problema contestării sancţiunilor aplicate clericilor iar nicidecum mirenilor şi, mai mult, a sancţiunilor aplicate potrivit prevederilor legale care reglementează organizarea jurisdicţiei disciplinare în interiorul Bisericii. Deşi bănuiesc că sancţiunea excomunicării nu va rămâne în picioare prea multă vreme, trebuie să recunosc că am o pronunţată curiozitate referitoare la viitorul în justiţie a acestei probleme”, a explicat fostul judecător Neacșu, pe blogul său, jurindex.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.