Câți români vor unirea cu Republica Moldova

demonstrații la chișinău
Demonstrații la Chișinău în 2002. Foto: Kramar/fischka.com via Wikimedia Commons

Două treimi dintre români își doresc unirea țării cu Republica Moldova până în anul 2018, când se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire, arată un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului ”Adevărul”.

67,9% dintre români au declarat că susţin unirea, în timp ce 14,8% nu o susțin. 17,3% nu au o poziție sau nu au vrut să răspundă.

”Procentul de acord este foarte mare şi confirmă date anterioare culese şi interpretate în cadrul barometrului Inscop-Adevărul despre România. Desigur, ideea celor 100 de ani de la Marea Unire are în mod evident o puternică notă unionistă, dar acest 2018 pune în faţa respondenţilor şi un termen foarte apropiat, palpabil. În acest sens sporeşte relevanţa răspunsurilor, pentru că nu mai avem de-a face cu o problemă de principiu, ci cu una pragmatică”, a explicat sociologul Darie Cristea pentru adevarul.ro.

Totodată, 67,8% dintre respondenţi au spus că România ar trebui să uşureze acordarea cetăţeniei pentru basarabeni, în vreme ce 17,5% nu au fost de acord, iar 14,6% nu au răspuns.

56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult (nonrăspunsuri 14,1%).

46% cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voinţa cetăţenilor şi politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România şi de alte state europene.

Sondajul a fost realizat în perioada 9-14 iulie, pe un eşantion de 1.075 de personae, cu o marjă de eroare de +/-3%.

Recomandările editorilor GreatNews:

Cele mai ieftine călătorii în ţară. Preţ cu mult sub cel al biletelor de tren şi maxi taxi
6 zile de reduceri mari la eMAG. Cele mai bune oferte ale verii
Locuri de muncă în Norvegia și Germania în industria auto. Salarii de peste 1.900 de euro

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.