Câți bani ar fi adus festivalul Untold orașului Cluj

Armin van Buuren FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews
Armin van Buuren FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că festivalul Untold a adus mai mulți bani orașului decât la prima ediție. Atunci, Clujul a atras 20 de milioane de euro.  Boc a spus și că va ține cont de nemulțumirile celor care au făcut sesizări la primărie, fiind deranjați de zgomot.

„Am apreciat faptul că organizatorii au început să se implice tot mai mult pe latura comunitară. Este investiția pe care vor să o facă la Spitalul de Copii, de peste 100.000 de euro, pentru copiii bolnavi de leucemie. Contează acest lucru.

După ce se va trage linie, e prea cald să facem bilanțul acum, vom vedea ce lucruri pot fi îmbunătățite pentru a diminua impactul de zgomot, dacă acesta există. Primăria va încerca să găsească acele căi pentru a uni această comunitate. Această manifestare este importantă pentru România, pentru că peste tot s-a vorbit despre România. Oamenii duc mai departe imaginea României, fără să mai vorbim de Cluj.

Dincolo de dimensiunea economică, dacă la prima ediție erau vreo 20 de milioane de euro, acum când participarea a fost cu peste… mă gândesc mai mare ca la prima ediție, cu siguranță implicațiile financiare pentru oraș, pozitive, sunt și mai mari. Acest festival este un element important alături de cele care contribuie la calitatea vieții. Suntem în era capitalismului.

Banii sunt la cei care decid unde să își amplaseze investițiile. Pentru ei contează să fie într-un loc care are recunoaștere internațională. Acest festival duce imaginea Clujului mai departe”, a declarat primarul Clujului, Emil Boc.

Cel mai important festival de muzică electronică din Europa este Tommorowland. Se organizează în apropierea orașului belgian Boom, care are aproximativ 16.000 de locuitori. Anul acesta au participat peste 400.000 de oameni.

Pentru că s-a bucurat de foarte mare succes, organizatorii au decis să facă și un festival TomorrowWorld, organizat în mai multe orașe din lume după aceleași principii. Statele Unite au fost una dintre primele țări în care a fost exportat conceptul. Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă din punct de vedere economic un astfel de festival, vă spunem că la ediția din 2012, la care au participat în jur de 140.000 de oameni, în economia statului american Georgia au intrat peste 160 de milioane de dolari.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.