Câte salarii compensatorii cer bugetarii concediați

FOTO: Maximilianovich/Pixabay.com
FOTO: Maximilianovich/Pixabay.com

Încep concedierile și la companiile de stat din domeniul energiei. După anunțul ministrului Sebastian Burduja privind reducerile de personal și de cheltuieli în companiile de stat, bugetarii cer salarii compensatorii. Vizate sunt companii precum Complexul Energetic Oltenia, Romgaz, Elcen, Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Oil Terminal. Măsurile au stârnit nemulţumiri în rândul angajaţilor.

„Sunt anumite drepturi, da, cu privire la concedieri, anumite salarii compensatorii care ar trebui date, sunt lucruri normale, de bun simţ, în functie de vechimea pe care o au acei salariaţi în societate. Se poate duce spre 18 -20 de salarii, dar valoarea lor e foarte mică. Lucrurile nu sunt deloc calme, toată lumea e tensionată”, a declarat Cristian Popescu, sindicat ELCEN, potrivit Observator Antena 1.

Salariile din companiile de stat din energie pot ajunge la zeci de mii de lei. La Hidroelectrica spre exemplu, cel mai mare producător de energie electrică, directorul general, Karoly Borbely, câştigă 72.000 lei pe lună, iar Cosmin Ghiţă , directorul general la Nuclearelectrica are un venit net de 76.000 lei pe lună. 

Ministerul Energiei a anunțat, încă de la începutul anului, că va iniția un plan de restructurare a companiilor de stat din sectorul energetic, ce vizează reducerea substanțială a costurilor și eliminarea ineficiențelor, cu scopul de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a acestor companii.

În acest sens, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a transmis recent companiilor din portofoliul ministerului o adresă prin care li s-a solicitat acestora o analiză riguroasă a activității pe toate palierele funcționale și transmiterea, către Ministerul Energiei, a unui Plan de eficientizare a cheltuielilor, care să includă modalități de implementare a măsurilor de reformă și, totodată, măsuri concrete pentru creșterea veniturilor companiilor din portofoliul ministerului prin analiza activelor neproductive/nefuncționale și propunerea de soluții clare pentru valorificarea acestora și introducerea lor în circuitul economic.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.