Au început excepțiile. Cine sunt primii angajați de la stat care scapă de austeritatea impusă de ordonanța „trenuleț”

marcel ciolacu
Foto: Pagina de Facebook Guvernul României

Companiile de stat care au înregistrat profit, cele din industria de apărare cu profit operațional și companiile de stat listate la bursă vor fi exceptate de la aplicarea ordonanței „trenuleț”, au declarat surse guvernamentale pentru profit.ro.

Mai exact, companiile respective vor fi exceptate de la restricțiile bugetare cu privire la cheltuielile salariale și de investiții. Motivația este aceea că aceste companii trebuie să se dezvolte în continuare și să își mențină performanțele economice.

Printre companiile care ar urma să fie exceptate de la înghețarea salariilor se numără giganți din energie precum Romgaz, Hidroelectrica, Transelectrica sau Nuclearelectrica. Aceste companii sunt listate la bursă, dar sunt deținute majoritar de stat. Ministerul Energiei deține 70% din Romgaz, 80% din Hidroelectrica și 82% din Nuclearelectrica, iar Secretariatul General al Guvernului deține circa 59% din Transelectrica.

Anterior, sindicaliștii din mai multe companii de stat din energie au amenințat cu proteste și cu declanșarea grevelor, acuzând Guvernul că din cauza ordonanței „trenuleț” își pierd drepturile obținute prin contractul colectiv de muncă.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a criticat recent Hidroelectrica pentru sponsorizările uriașe acordate anul trecut, în valoare totală de 16 milioane de lei. Compania de stat a dat bani pentru evenimente și cluburi sportive (inclusiv pentru Academia lui Gheorghe Hagi), dar și pentru a sprijini o fundație în difuzarea unui film religios la TVR.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.