Cât îi costă pe români să mănânce sănătos în fiecare zi

Sursa foto: Bill Gracey/Flickr

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au făcut o statistică pentru România prin care arată că unei familii cu doi copii i-ar trebui doar 20 de lei pe zi pentru a a avea o alimentație cu nutrienți necesari organsimului. Potrivit Știrile TVR, reprezentanții OMS au pus în coș: pâine integrală, varză, ficat de porc, pește macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi și mălat. De asemenea, în schimbul a câțiva lei în plus, au mai fost adăugate mere, oraș și încă un sortiment de pește.

„Nu trebuie să cheltuiți toți banii pentru proteine sau energie, plătiți pentru puțin micronutrienți, puteți rămâne mult sub 45 de lei pe zi buget pentru o familie de patru persoane și să aveți de unde alege” a declarat profesorul Alexander Parlesak, din cadrul Metropolitan University, Copenhaga, Danemarca.

Experții OMS spun că trebuie să reducem foarte mult cantitatea de carne. „Nu trebuie să fim vegetarieni, ci aproape vegetarieni. Alimentele de origine vegetală trebuie să reprezinte 70 – 80% din ceea ce mâncăm zilnic, nu 80% carne, avem nevoie doar de 60 de grame de carne pe zi, maxim pentru un adult”, e de părere expertul OMS Joao Breda.

Românii mănâncă mult prea gras, cu multă pâine și trebuie redusă și sare. OMS recomandă maxim o linguriță pe zi, în timp ce românii ar consuma de trei ori mai mult. De asemenea, experții mai atrag atenția că jumătate dintre români au probleme cu greutatea sau sunt supraponderali.

„Un adult trebuie să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, asta însemnând plimbare, alergare ușoară. Nimeni nu cere să fii campion”, declară șeful biroului OMS în România, Victor Olsavszky.

 

output_Odsky7

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.