Cât de „obligatorii” sunt analizele medicale pentru înscrierea la grădiniță sau creșă

Potrivit unor informații ale Ministerului Sănătății, sute de mii de părinți își duc copiii să facă diverse analize medicale înainte de a-i înscrie la creșă sau grădiniță și plătesc câteva zeci de lei. Potrivit Știrile TVR, acestea nu sunt obligatorii, transmite și Ministerul Sănătății, care a elaborat un ordin care să regleze situația și să nu îi mai trimită pe copii să facă analize inutile.

Cu toate acestea, există și situații la unele grădinițe în care sunt cerute adevărate dosare medicale, iar pe lângă fișa de vaccinări se mai cere și avizul pentru intrarea în colectivitate de la medicul de familie, dar și un set de analize suplimentare. Chiar dacă legea nu prevede acest lucru. Mai mult, analizele suplimentare nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă că sunt plătite din buzunarul părinților.

În urmă cu aproximativ o lună, Ministerul Sănătății a anunțat că pregătește un set de măsuri dure pentru cei care nu-și vaccinează copiii. Proiectul de măsuri a apărut după ce coordonatorii sistemului sanitar public au primit date îngrijorătoare. Mai exact, studiile arată că rata vaccinării a scăzut în unele orașe mari din țară chiar și sub 68%, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca aceasta să treacă bine de 90%.

Reprezentanții Ministerului Sănătății vor ca toții copiii care nu sunt vaccinați să nu aibă acces la grădiniță, școli sau alte locuri de adunare pentru cei mici. De asemenea, toți copiii se vor putea înscrie la aceste instituții doar după ce vor prezenta o fișă care să demonstreze ca au fost vaccinați. Se mai ia în calcul și ca părinții care nu-și vaccinează copiii să fie amendați.

Statisticile Institutului Național de Sănătate Publică arată că rata mortalității printre cei mici din cauza unor boli pneumococice a fost de aproximativ 9 la 1.000 de născuți vii, ceea ce ne situează pe locul doi, după Republica Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, îmgrijorarea a apărut și după ce anul acesta s-au constatat la copii două cazuri de infectări cu tetanos, fapt care se întâmpla până acum doar la adulți de peste 45 de ani, în general cei care nu au fost vaccinați.

reduceri emag

Dacă vi s-a părut util acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews:

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.