Călimăneşti. Foto: Cătălin Scobiola, alpinet.org
Cei care îşi planifică o vacanţă în luna ianuarie au un mare avantaj: preţul. Patronii de pensiuni şi hoteluri au tăiat mult din tarife. În unele unităţi, te cazezi cu 30 de lei pe noapte.
La Băile Felix, apele termale bogate în săruri minerale au temperaturi de 20-45 grade Celsius. Te poți relaxa în apa caldă a bazinelor descoperite, la ștrand sau în bazele de tratamente din hoteluri: băi la cadă, masaj, împachetări cu nămol, hidro și electroterapie, saună, săli de gimnastică medicală.
De Revelion, la o pensiune de trei stele din stațiunea Băile Felix, un loc într-o cameră dublă cu pat matrimonial a costat 58 de lei pe noapte. Astfel, un pachet ce includea trei nopți de cazare avea un preț de 350 de lei pe cameră, iar unul de patru nopți 400 de lei pe cameră.
Acum, după ce sărbătorile au trecut, prețurile au scăzut aproape la jumătate. La aceeași pensiune, un loc în camera dublă este de numai 30 de lei pe noapte. Proprietarii spun că în preț intră și cafeaua de dimineață. Însă pentru micul dejun turiștii trebuie să se descurce pe cont propriu. Totuși, au acces nelimitat la bucătăria pensiunii dacă vor să gătească.
În ultimii ani s-au schimbat mai multe lucruri la stațiune. De pildă, ștrandul Felix a fost modernaizat în perioada 2008-2009. Acum el adăpostește șase bazine, pentru toate categoriile de vârste, și trei tobogane. Ca urmare a renovării, clienții au la dispoziție garderobe moderne, toalete și dușuri. De asemenea, celebrul Hotel Internațional de patru stele din stațiune a fost relansat în aprilie 2007 după o renovare completă.
În afara orelor de tratament te poți plimba prin pădurea din apropierea stațiunii sau îți poți petrece timpul pe terenul de sport sau la cinematograf. În timpul vacanței poți vizita centrul orașului Oradea, care se află la numai opt kilometri distanță de stațiune. De interes sunt și lacurile cu nuferi, lotuși și broaște testoase, rezervația naturală „Pârâul Peța din Băile 1 Mai”, Dealul Șomleului, avenul de la Betfia sau avenul „Hudra Bradii”, acesta din urmă adânc de 86 de metri.
Prețuri la jumătate față de Crăciun
Băile Herculane, stațiune situată pe Valea Cernei într-o frumoasă depresiune montană, îți va oferi momente de relaxare în apele minerale termale (38-60 de grade Celsius) bogate în sulf, clor, calciu și sodiu. Tratamentele se fac în piscine descoperite, dar și în vane și bazine din interiorul unităților de cazare. Terapii posibile la Băile Herculane: saună, electroterapie, kinetoterapie, hidrokinetoterapie, inhaloterapie, aerohelioterapie.
Din stațiune se pot face excursii la ruinele băilor romane, la Peștera Hoților (Grota Haiducilor), la Grota cu Aburi sau la Crucea albă.
De Crăciun, un pachet turistic la un complex de trei stele din stațiune costa 435 de lei de persoană. El includea cazarea timp de trei nopți într-o cameră dublă, micul dejun și cina, plus o cină tradițională de Crăciun. Pe zi, un turist plătea 145 de lei pentru cazare și masă. După 4 ianuarie, locul într-o cameră dublă costă 40 de lei pe noapte, iar cele trei mese dintr-o zi 30 de lei. În total, 70 de lei pentru o zi de vacanță, adică mai puțin decât jumătate din prețul pentru o zi în perioada Crăciunului.
La ora actuală, în Băile Herculane a început un proces de modernizare care își propune să îi redea stațiunii strălucirea de odinioară. Primul care va fi renovat este Hotelul Domogled care ar trebui să fie redeschis în aprilie 2012, după o investiție de 1,5 milioane de euro. Iar autoritățile locale intenționează să renoveze fostul cinematograf care ar urma să devină un centru multimedia modern, să amenajeze trasee turistice și să construiască un AquaParc.
Cazare cu 35 de lei pe noapte
Centrul turistic din stațiunea Băile Olănești, împreună cu aleea izvoarelor, au fost integral modernizate în anul 2010 prin fonduri PHARE. Totodată, aici s-au deschis trei obiective majore în parcul central: piscină acoperită cu apă termală, centru balnear și o parcare supraetajată de 200 locuri.
În plus, dacă alegi Băile Olănești, după orele de tratament te poți plimba într-o zonă montană înconjurată de rezervaţii naturale deschise vizitatorilor: Rezervaţia de Tisă, Rezervaţia naturală Stogu, Rezervaţia Rădiţa – Mânzu din Munţii Căpăţânii, Rezervaţia Lacul Frumos din Mosoroasa și Rezervaţia de Nuferi Albi şi Galbeni din Băile Olăneşti. În apropierea stațiunii se află numeroase schituri și mănăstiri.
De Revelion, la o pensiune de trei stele din Băile Olănești turiștii au plătit 237 de lei pe zi, în preț intrând cazarea pe o noapte și două mese pe zi plus cina festivă de Anul Nou. Așadar, un pachet de patru nopți a costat 950 de lei de persoană. Acum, la aceeași pensiune, o noapte de cazare într-o cameră dublă costă doar 35 de lei de persoană. Dacă presupunem că un turist va mânca de 50 de lei pe zi la restaurantul cu circuit deschis de la pensiune, rezultă că nu va scoate din buzunar mai mult de 85 de lei pe zi.
Stațiunea Călimănești, înnoită prin fonduri europene
Aflate la poalele munților Cozia și Căpățânii, stațiunile Călimănești și Căciulata oferă unele dintre cele mai spectaculoase priveliști de pe valea Oltului. În apropiere poți vizita mănăstirile Cozia, Ostrov, Turnu sau poți face drumeții pe munte.
Și Călimănești-Căciulata speră să le arate turiștilor o față nouă cât de curând. Spaţiile verzi şi infrastructura parcurilor balneare Central şi Izvoare din stațiune vor fi reabilitate printr-un program finanțat în mare parte din fonduri europene. În plan intră și amenajarea trotuarelor străzii Calea lui Traian și amenajarea unei platforme de campare lângă Parcul Izvoare.
În ceea ce privește ofertele de cazare de Anul Nou, la un hotel de trei stele turiștii au plătit 227 de lei pe zi de persoană (cazare pe noapte în cameră dublă plus trei mese). Acum, o noapte de cazare în cameră dublă costă 60 de lei de persoană, iar servirea mesei se face pe bază de chip-card în valoare de 42 de lei pe zi. În total, puțin peste 100 de lei pe zi.
Stațiune |
Preț loc în cameră dublă 3 stele (hotel/pensiune) de Revelion |
Preț loc în cameră dublă 3 stele (hotel/pensiune) după 4 ianuarie |
Băile Felix |
58 de lei (fără masă) |
30 de lei (fără masă) |
Băile Herculane |
145 de lei (cu masă) |
70 de lei (cu masă) |
Băile Olănești |
237 de lei (cu masă) |
85 de lei (cu masă) |
Călimănești-Căciulata |
227 de lei (cu masă) |
102 lei (cu masă) |
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: