Capitala Europeană a Tineretului e în România

FOTO: Ionuț Fantaziu

Începând de pe 1 ianuarie, Clujul este Capitala Europeană a Tineretului. Clujul a câștigat în fața orașelor Vilnius (Lituania), Varna (Bulgaria) și Ivanovo (Rusia).Până acum, au mai primit acest statut Rotterdam (Olanda), Torino (2010), Anvers (2011), Braga (2012), Maribor (2013), Salonic (2014).

Primarul Clujului, Emil Boc, a vrut să marcheze acest lucru din prima zi a anului. Cinci bebluși născuți pe 1 ianuarie în Cluj au primit o diplomă de la Primărie prin care sunt propuși să îndeplinească, după ce împlinesc 18 ani, funcția de consilieri onorifici pe probleme de tineret pentru edilul care va conduce atunci orașul.

„Marcăm într-un fel aparte anul european al tineretului la Cluj-Napoca, prin premierea simbolică a primilor cetăţeni ai Capitalei, care au o triplă calitate, de cetăţeni români, europeni şi de cetăţeni ai Capitalei Europene de Tineret Cluj-Napoca 2015.

Ca primar m-am gândit la următorul lucru, această diplomă simbolică pe care au primit-o, cum o vor putea utiliza părinţii şi aceşti copii care s-au născut astăzi, 1 ianuarie 2015? Începând cu vârsta de 18 ani, oricând până la vârsta de 30 de ani, vor putea utiliza această diplomă, să meargă la primarul care va fi atunci în funcţie la Cluj şi timp de un an să aibă statutul de consilier onorific al primarului pe probleme de tineret. Adică să-i prezinte primarului problemele legate de ceea ce va însemna, la vremea aceea, tineret”, a declarat primarul Emil Boc pentru agerpres.ro.

Unul dintre cele mai importante evenimente din cadrul „Cluj-Capitala Europeană a Tineretului” va fi un festival de muzică electronică, anunțat în perioada 30 iulie – 2 august.

Organizatorii sunt în discuții cu o firmă internațională de impresariat și trebuie să aleagă, numai pentru 31 iulie, între următorii artiști care au liber în agendă: Paul van Dyk, Prodigy, Skrillex, Calvin Harris, Duck Sauce, Deadmau5, Rita Ora, The Killers, David Guetta sau Dimitri Vegas.

De asemenea, Avicii ar putea fi cap de afiș într-o altă zi a festivalului.